Mat- og vinkveld

Hachis Parmentier med Bordeaux

ca. et minutt

Hachis Parmentier er de franske versjonen av Shepards Pie og hyller den franske agronomen Antoine Parmentier som innførte poteten i Frankrike som et alternativ til brød.

Hachis Parmentier med Bordeaux

Hachis Parmentier er de franske versjonen av Shepards Pie og hyller den franske agronomen Antoine Parmentier som  innførte poteten i Frankrike som et alternativ til brød. Antoine hjalp både Ludvig den 16. ende og Napoleon med gastronomiske råd og fremhevet spesielt potetens egenskaper som næringskilde for de som led av dysenteri.

Bordeaux er klassisk fransk og ofte brukt til de fineste retter. Det er ofte en kraftig vin som gjerne kan få litt kraftig mat. Rimeligere bordeaux passer godt til rustikk mat som hachis parmentier.

(Snack, vin og livesmaking 14.01.2021)

Oppskrift til 4 personer som snack.

Råvarer

  • 1 gulrot
  • 3 stangselleri
  • 1 løk
  • 2 ss olivenolje
  • 7 stk. poteter
  • Litt melk eller fløte til potetmosen
  • Tilsammen 500 gram; kjøttdeig av lam (200 gram og storfe (300 gram)*
  • 5 stk. sopp (vi bruker sjampinjong)
  • ½ boks hakkede tomater
  • 3 dl rødvin
  • 1 ss soyasaus
  • 1 ss tørket timian
  • 1 klype cumin
  • 2 ss balsamicoeddik
  • 150 gram fransk hard ost - eller norsk, eks. Myrdal
  • 1 klype muskat
  • Smør
  • Smak til med salt og pepper.

*Vegetaralternativ: Bytt ut kjøtt med farse av vegetarburger.

Metode:

  1. Lag sofrito! Kutt en gulrot, en løk og tre selleri i små terninger.
  2. Svett løken (lav temperatur i en stekepanne) med en dæsj olivenolje. Ha deretter i selleri og gulrot.
  3. Stek kjøttdeig i en tørr panne. Del opp sopp og ha i med kjøttet.
  4. Kok poteter.
  5. Kok grønnsaker (sofrito) og kjøtt sammen og tilsett hakkede tomater og rødvin. Ha i 3 ss smør, 1 ss soyasaus, 1 ss tørket timian, 2 ss balsamicoeddik, en klype cumin og litt pepper. Kok ned. Dette er nå en hachis.
  6. Mos potetene og bland med melk/fløte, smør, en klype muskat og 100 gram revet ost. Smak til med salt.
  7. Ha hachis i en ildfast form, topp med potetmos og 50 gram ost på toppen.
  8. Gratiner i ovnen på 180 grader i 20 minutter - til den er gyllen. Avslutt med 2-3 minutter på grillelementet - følg med!

Anbefalt vin:

Ch. la Tour de By 2018 (varenummer 1528401) 239,90 kr.  

Se opptak av livesmaking: