Mat- og vinkveld

Umami-blåskjell med stram portugiser

2 minutter

Mat- og vinkveld 5. oktober: Umami og mineraler. Vi tester blåskjell med en stram portugisisk hvit fra Dao.

Umami-blåskjell med stram portugiser
Vi lager en umamirik blåskjell til en av Portugals kommende vindrue-stjerner tror vi. 

Portugal har langt mer enn bare Christiano Ronaldo å by på. Det rører seg veldig på den portugisiske siden i vinbransjen for tiden - også når det gjelder hvitvin.

Denne gang sjekker vi ut hva en hvitvin fra Dao kan levere av finesse og mineralitet.

Ingredienser

  • 1 nett blåskjell
  • Ca. 400 gram pasta - gjerne spagetti
  • En stor sjalottløk
  • Ca. en halv fenikkel
  • Litt hvitvin til koking
  • Litt olivenolje
  • Ca. 3 ss. smør
  • 8 stk. cherrytomater
  • 1 ss. soyasaus
  • en halv sitron
  • Ca. 3 ss. finhakket persille.

Metode

  1. Kok pasta i saltet vann og avkjøl i en sil med rikelig med vann.
  2. Rens blåskjell mens pastaen koker.
  3. Damp ca. 1/3 av blåskjellene i smør og en liten skvett vin under lokk.
  4. Når de åpner seg, tøm alt i en bolle og la dampe fra seg. Blåskjellene kan kastes eller serveres kalde med eddik og tabasco. Spar kraften.
  5. I samme, gryte ha i 1 ss smør og 1 ss. olivenolje og surr lik mengde finhakket sjalottløk og fenikkel.
  6. Ha i ca. 8 cherrytomater delt i fire og ha i gryten.
  7. Ha i kraften fra 1/3 blåskjellene og et halvt glass vin og reduser godt ned.
  8. Ta gryten av varmen og ha i 1 ss. soyasaus og 1 ss. smør til.
  9. Legg i resterende (rå) blåskjell når vi begynner sending. Hvis veldig tørt, ha i litt vin - bare nok til dampingen.
  10. Når vi spiser: Full gass på gryten og damp opp til de åpner seg.
  11. Smak på saus og smak til med salt.
  12. Hell ferdig pasta i gryten rør godt rundt og klem over en 1/2 sitron.
  13. Ha over persille, rør godt og server.

Servering

Vinen ble smakt for ca. en måned siden og hadde åpnet seg noe helt nydelig. Vi mistenker at den hadde stått litt hos importøren.

Vår versjon var meget stram, (2019) så her måtte det tiltak til. Åpne vinen dagen før og luft den i en dekanter eller lignende. Hell den tilbake på flasken og la den stå til dagen etter.

Smak gjerne på den, blir spennende å se hva som kan skje med den med luft. PÅ dagen, ta vinen ut av kjøleskapet ca. 15 min før.

Stramt, stramt, stramt. Vi luftet den dagen før, helte den så tilbake på flasken og satte den i kjøleskapet. 

Casa de Mouraz Encruzado 2022

Du kan glede deg til smaking og ikke minst til reaksjonene på kombinasjonen!

Se smakingen her:

Mvh.