Mat- og vinkveld

Tex-mex møter sør-italiensk smaksbombe

2 minutter

Mat- og vinkveld 7. september: Tex-mex møter en puglesisk blekksort vin.

Tex-mex møter sør-italiensk smaksbombe
Ikke akkurat elegant, men meget tilfredstillende og høstlig rett. Vinen har det typiske solmodne aromabildet. 

Mat- og vinkveld torsdag 7. spetember.

Tex-mex er nok ikke det de fleste forbinder med høy-gastronomi, men her har vi laget er fredags-favoritt på en skikkelig måte og med inspirasjoner fra Mexico.

Vinen er en spennende sak fra Puglia og Sør-Italia fra et vinmakerpar vi allerede har blitt litt kjente med fra tidligere smakinger.

En "slags" birria-taco

Neste torsdag blir det en skikkelig Tex-mex rett i form av en "chili-bowl". Vi er mer glade i ordentlig mexicansk enn den amerikanske versjonen og har derfor tatt  inspirasjon fra den mexikanske "birria"-taco kjøttet for å sette denne smaksrike gryteretten sammen.

Vi brukte bibringe i vår . Liker du mindre fett kan du bruke høyrygg eller annen rimelig stykningsdel. Har du litt dårlig tid kan du også bruke kjøttdeig eller lage den vegetar med ekstra bønner og linser.

Ingredienser

  • Ca. 400 - 600 gram oksekjøtt (Bibringe på beinet / høyrygg / kjøttdeig 400 gr.)
  • 4 fedd hvitløk
  • 1/2 løk
  • En boks med finhakket tomat
  • 4 ss. hvitvinseddik
  • 50 ml. kald kaffe
  • 1 stor ss cumin
  • 1 ss. pul biber (milde paprika / chiliflak) eller tilsvarende.
  • 1 ss. sukker.
  • 1 boks svarte eller brune bønner.
  • 1 boks seterrømme
  • Litt revet cheddar
  • Eventuelt nacho-chips
  • Eventuelt finhakket rød chili

Metode

  1. Brun kjøtt i stekepanne på 8 av 10 i rapsolje. Salt godt.
  2. Blitz løken, tomatene, alt det flytende, krydder og sukker i en foodprosessor.
  3. Ta opp kjøttet fra stekepannen. Kast oljen.
  4. Finn en passende gryte og legg i kjøttet inn sammen med tomatblandingen.
  5. Vend alt sammnen og dekk med vann til det såvidt dekker.
  6. Småkok under lokk til mør. (2 timer i trykkoker / 3-4 timer vanlig).
  7. Har du ikke tid bruk kjøttdeig og la den putre en time.
  8. Ha i bønner ca. de siste 20 minuttene.(Gjelder både kjøtt og kjøttdeig)
  9. Smak til med salt.
  10. Bruker du bibringe kan du fjerne ltt av fettet dersom du vil.
De fine folkene fra puglesiske A-Mano imponerer oss igjen. Ikke ofte finner man så godt balanserte viner fra Puglia. 

Vin og servering

Server vinen lett avkjølt og retten med nacochips, osten og rømme ved siden. Vi smaker de forskjellige elementene underveis og tester hvor mye chili vinen tåler.

Vin: A Mano Negroamaro 2020

Se opptak av smakingen her:

Mvh.