Sursøt rieslingfest på nyåret
Vi blander thai med japansk og lager en smaksrik rett som er helt "stunning" til riesling.
![Sursøt rieslingfest på nyåret](/content/images/size/w1200/2023/01/IMG_3333@0.5x-1.jpg)
Tonkatsu og søt chili
"Tonkatsu" er en fritret svinekotelett fra Japan. Egentlig skal den serveres med en japansk-britisk "bulldogsaus", men her har vi satt den sammen med en saus som de aller fleste kjøper, og som også er enkel å lage selv.
Siden det er januar, og vi kanskje er litt leie av matlaging - take away vårruller er også en fint alternativ. Men lag gjerne sausen selv - du vil ikke angre.
Ingredienser
Til Tonkatsu
- 1-2 nakkekoteletter
- Ca. 3 toppede skjeer hvetemel
- 1/2 ss. hvitløkspulver
- 1 egg
- 2 håndfuller panko eller brødkrum
- ca. 1,5 dl rapsolje
Hjemmelaget sweet chili:
- 1 ss. finhakket hvitløk
- 2 ss. finhakket ingefær
- 1 hel finhakket rød chili
- 5 ss. vanlig hvit eddik
- 4 ss. sukker
- 1 ss. honning
- 1 ss. soyasaus
- 1 ss. potetmel
Vegetaralternativ
Lag sausen! Den holder retten sammen for vinen.
Ellers vil jeg anbefale frosne, vegatariske gyosa fra alt. dagligvare. De kan tines og pannestekes i litt rapsolje. Ellers kan man pannesteke paprika i forskjellige farger vendt i potetmel.
Vegetarvåruller er også digg. Kanskje take away? Det finnes etterhvert også flere panerte vegetaralternativer på butikken. Gi en av dem en sjanse.
Metode - saus
- Stek finhakket hvitløk, ingefær og chili i 2 ss. rapsolje i ca. 1 min.
- Ha i 1 dl. vann + sukker, honning, soyasaus og eddik.
- Kok i ca. 5 min.
- Bland ut 1/2 ss. potetmel eller maisenna med litt kaldt vann.
- Hell oppi gryte (småkokende) og rør.
- Ha sausen oppi en kald skål og smak til med litt mer eddik hvis nødvendig.
- Denne er klar og kan stå på bordet.
Metode - nakkekotelett
- Bank nakkekoteletter litt ut med kjevle eller kjøtthammer.
- Krydre med salt, pepper og soyasaus.
- Bland mel med hvitløkspulver, salt og pepper på en tallerken.
- Visp klar eggeblandingen i skål.
- Ha litt panko på en tallerken.
- Dekk bunnen av stekepannen med rapsolje.
- Sett på medium varme (ca. 6-7 av 9).
- Dypp kotelettene først i mel, deretter egg og så panko
- Stek nakkekoteletter i rapsolje.(Maks 2 om gangen).
- Stek de gyldne. Vær tålmodig, og vend ca. 2 ganger. Steketid varierer men ca. 10 minutter med snuing og steking.
- La koteletten dryppe fra seg på rist.
- Når vi spiser, sett inn koteletter i varm ovn og kjør på varmluft i ca. 3 min.
- Skjær koteletten på tvers i passende stykker.
- Sausen skal være kald.
Karthäuserhof Bruno Riesling Kabinett Feinherb 2021
![](https://www.ypper.no/content/images/2023/01/IMG_3345@0.5x.jpg)
En riesling feinherb på sitt beste er en flott opplevelse. Denne rimelige vinen har nok gått under radaren for de fleste.
Karthäuserhof Bruno Riesling Kabinett Feinherb 2021
Se opptak av smakingen:
God smaking!
Mvh.,
![](https://www.ypper.no/content/images/2023/01/Signatur-1.png)