Mat- og vinkveld

Sursøt rieslingfest på nyåret

2 minutter

Vi blander thai med japansk og lager en smaksrik rett som er helt "stunning" til riesling.

Sursøt rieslingfest på nyåret

Tonkatsu og søt chili

"Tonkatsu" er en fritret svinekotelett fra Japan. Egentlig skal den serveres med en japansk-britisk "bulldogsaus", men her har vi satt den sammen med en saus som de aller fleste kjøper, og som også er enkel å lage selv.

Siden det er januar, og vi kanskje er litt leie av matlaging - take away vårruller er også en fint alternativ. Men lag gjerne sausen selv - du vil ikke angre.

Ingredienser

Til Tonkatsu

  • 1-2 nakkekoteletter
  • Ca. 3 toppede skjeer hvetemel
  • 1/2 ss. hvitløkspulver
  • 1 egg
  • 2 håndfuller panko eller brødkrum
  • ca. 1,5 dl rapsolje

Hjemmelaget sweet chili:

  • 1 ss. finhakket hvitløk
  • 2 ss. finhakket ingefær
  • 1 hel finhakket rød chili
  • 5 ss. vanlig hvit eddik
  • 4 ss. sukker
  • 1 ss. honning
  • 1 ss. soyasaus
  • 1 ss. potetmel

Vegetaralternativ

Lag sausen! Den holder retten sammen for vinen.

Ellers vil jeg anbefale frosne, vegatariske gyosa fra alt. dagligvare. De kan tines og pannestekes i litt rapsolje. Ellers kan man pannesteke paprika i forskjellige farger vendt i potetmel.

Vegetarvåruller er også digg. Kanskje take away? Det finnes etterhvert også flere panerte vegetaralternativer på butikken. Gi en av dem en sjanse.  

Metode - saus

  1. Stek finhakket hvitløk, ingefær og chili i 2 ss. rapsolje i ca. 1 min.
  2. Ha i 1 dl. vann + sukker, honning, soyasaus og eddik.
  3. Kok i ca. 5 min.
  4. Bland ut 1/2 ss. potetmel eller maisenna med litt kaldt vann.
  5. Hell oppi gryte (småkokende) og rør.
  6. Ha sausen oppi en kald skål og smak til med litt mer eddik hvis nødvendig.
  7. Denne er klar og kan stå på bordet.

Metode - nakkekotelett

  1. Bank nakkekoteletter litt ut med kjevle eller kjøtthammer.
  2. Krydre med salt, pepper og soyasaus.
  3. Bland mel med hvitløkspulver, salt og pepper på en tallerken.
  4. Visp klar eggeblandingen i skål.
  5. Ha litt panko på en tallerken.
  6. Dekk bunnen av stekepannen med rapsolje.
  7. Sett på medium varme (ca. 6-7 av 9).
  8. Dypp kotelettene først i mel, deretter egg og så panko
  9. Stek nakkekoteletter i rapsolje.(Maks 2 om gangen).
  10. Stek de gyldne. Vær tålmodig, og vend ca. 2 ganger. Steketid varierer men ca. 10 minutter med snuing og steking.
  11. La koteletten dryppe fra seg på rist.
  12. Når vi spiser, sett inn koteletter i varm ovn og kjør på varmluft i ca. 3 min.
  13. Skjær koteletten på tvers i passende stykker.
  14. Sausen skal være kald.

Karthäuserhof Bruno Riesling Kabinett Feinherb 2021

En riesling feinherb på sitt beste er en flott opplevelse. Denne rimelige vinen har nok gått under radaren for de fleste.

Karthäuserhof Bruno Riesling Kabinett Feinherb 2021


Se opptak av smakingen:


God smaking!

Mvh.,