Mat- og vinkveld

Pepper-svin med sesam-gulrotsalat

2 minutter

Mat og vinkveld 19.10.23: Svineribben får en asiatisk drakt til vår saftige Côtes du Rhône.

Pepper-svin med sesam-gulrotsalat
En aldri så liten asiatisk svineribbe-rett i høstmørket. Den møter en allsidig sak fra Sør-Rhône. 

En saftig Côtes du Rhône kan brukes til så mangt. Vi tester den til svineribbe med mild inflytelse fra Sichuan.

Ingredienser

  • Ca. 500 gram svineribbe
  • Ca. 1 tommellengde ingefær
  • Soyasaus
  • Ca. 3 ss. hoisin saus
  • 2 ss. hel sort pepper
  • 1 ss. hel sichuan pepper (kan bruke sort om man ikke finner)
  • Sukker
  • 1 gulrot
  • 1 lime
  • 2 ss. tahini (sesam-paste fra midtøsten)
  • Eventuelt sesamfrø
  • 1 vårløk

Metode

  1. Legg svineribbe i en gryte og dekk med kaldt vann
  2. Ha ingefær i biter og 1 ss. soyasaus i gryten.
  3. Småkok svineribben i "kraften" i 30 min.
  4. Rist hel pepper i en stekepanne - avkjøl og knus i klede eller i morter
  5. Løft ferdig svineribbe ut av vannet og la avkjøle på benken. Ikke kast vannet.
  6. Når svinet er kald nok å behandle: skjær vekk bein og brusk og tørt kjøtt og ha tilbake i gryten.
  7. Kok kraften godt inn.
  8. Finhakk 1 stor sjalottløk
  9. I en liten stekepanne: stek løken blank i 1,5 ss. smør.
  10. Ha i 3 ss. hoisinsaus, 1 ss. soyasaus. Kvern godt med pepper over.
  11. Ha i alt av knust pepper og den reduserte kraften.
  12. Kok inn til litt tykk konsistens. Fargen kan justeres med sukkerkulør 😬
  13. Ta av varmen og ha saften av 1/2 lime i sausen.
  14. Ha svineribben på ildfast form med svor opp og pensle med 1 ss. soyasaus med 1 ss. sukker og 1 ss. hoisin.
  15. Skjær gulroten til fyrstikk-staver - lettest med mandolin.
  16. Ca. 1 time før sending: Sett inn svineribben litt høyt i varm ovn på 225 grader og stek i ca. 40 minutter.
  17. Salatdressing: Bland 2 ss. tahini, 1 ss. soyasaus og saften av 1/2 lime og ha over gulroten.
  18. Kutt vårløk og mariner med limesaft.
  19. Ta ut svin og la hvile til vi tester maten.
  20. Server svinet i skiver med lun saus over, vårløk som pynt og gurotsalaten ved siden.
Vi kan se frem til en sjarmerende kraftbombe av en vin. Vil den klare den pepperpregede svineribben?

Servering

Vi anbefaler å servere vinen lett avkjølt på ca. 16 grader. Lufting ikke nødvendig.

Anbefalt vin: Jean David Côte du Rhone 2021

Se opptak av smakingen:

God smaking!

Mvh.