Mat- og vinkveld
Skrei og fenikkel med chenin blanc
•
2 minutter
Mat- og vinkveld 25.01: En varmende fisk- og skalldyrsgryte til en chenin blanc med et snev av raffinert Burgund over seg.
![Skrei og fenikkel med chenin blanc](/content/images/size/w1200/2024/01/IMG_5250@0.5x.jpg)
Takk for skreien!
Er det noe som er med på å løfte en ellers traurig januar så er det ankomsten av skreien.
Til denne enkle fisk- og skalldyrretten tester vi ut en en av Norges aller beste chenin blanc-kjøp fra Sør Afrika. Stikkord: Solmoden frukt med et tydelig hint av Burgund.
Ingredienser
- Ca. 300 gram skinnfri hvit fisk i filet
- En stor håndfull frosne reker
- 1 ss. tomatpuré
- 1 fedd hvitløk
- En halv, stor fenikkel
- En halv løk
- 3 - 4 ss. smør
- Olivenolje
- Rapsolje til steking
- 1 dl. fløte
- Ca. 1/2 glass hvitvin
- Gressløk hvis du vil pynte
- 1 sitron
Metode
- Ta ut fisken og strø på begge sider med et tynt lag salt.
- La fisken hvile på kjøkkenbenken.
- Tin og pell rekene. Ha skallet rett i en liten stekepanne.
- Legg de pillede rekene i kjøleskapet.
- Rør inn tomatpuréen i rekene og stek ett minutt sammen på ca. 8 av 10 i styrke.
- Ha i 1 ss. rapsolje, og knust hvitløk og stek i 2 minutter til.
- Hell på hvitvin og 1 dl. vann og trekk på lav varme i ca. 30 minutter.
- Skjær eller kutt på mandolin noen veldig tynneskiver fenikkel. Legg i kaldt vann i en skål. Dette er pynt til senere.
- Grovkutt resten av fenikkelen og løken og stek i smør og litt olivenolje i en gryte på middels temp.
- Sil rekekraften - kast skallene og hvitløken.
- Ha i kraft, 1 dl. fløte og 1 dl. vann i gryten med løken og fenikkelen.
- Dette skal nå koke inn uten lokk til nesten sausekonsistens.
- Tørk godt av fiskefiletene på stekesiden.
- I en stekepanne på ca. 7 av 10, stek fisken på kun en side i 1 ss. smør og 1 ss. rapsolje.
- Ikke rør fisken! La den bli mørk gylden på den ene siden. (lov å kikke litt forsiktig etter 4 min.)
- Hvis fisken er veldig tykk så kan du steke i 3-4 minutter også på andre siden, men ikke la pannen bli for varm og smøret brenner seg.
- Hvil fisken stekesiden opp på 60 grader et brett i stekeovnen.
- Ha vann i stekepannen og hell oppi sausen. Ikke gjør dette hvis smøret er brent.
- Smak til sausen med 1 ss. smør og salt. Ikke være redd for å salte.
- Sett gryten klar på lav varme.
- Finhakk gressløk hvis du vil pynte.
![](https://www.ypper.no/content/images/2024/01/IMG_5231@0.5x.jpg)
Servering
- Sil vannet av fenikkelen og skvis over saften fra 1/4 sitron og litt olivenolje.
- Vend inn rekene i den varme sausen.
- Ha saus og reker på fat og ha fisken over.
- Pynt med fenikkel, noen ekstra dråper olivenolje, gressløk og server.
Vinen
Vi drikker Kaapzicht Kliprug Chenin Blanc til dette. Server vinen kald fra kjøleskap. Lufting ikke nødvendig, men server gjerne i litt større glass.
Se opptak av smakingen
Mvh.
![](https://www.ypper.no/content/images/2023/03/Signatur-3.png)