Mat- og vinkveld

Skrei og fenikkel med chenin blanc

2 minutter

Mat- og vinkveld 25.01: En varmende fisk- og skalldyrsgryte til en chenin blanc med et snev av raffinert Burgund over seg.

Skrei og fenikkel med chenin blanc
Skreien er et av lyspunktene i januar. Får du ikke tak i skrei, så gå for torsk. Det fungerer også meget bra.

Takk for skreien!

Er det noe som er med på å løfte en ellers traurig januar så er det ankomsten av skreien.

Til denne enkle fisk- og skalldyrretten tester vi ut en en av Norges aller beste chenin blanc-kjøp fra Sør Afrika. Stikkord: Solmoden frukt med et tydelig hint av Burgund.

Ingredienser

  • Ca. 300 gram skinnfri hvit fisk i filet
  • En stor håndfull frosne reker
  • 1 ss. tomatpuré
  • 1 fedd hvitløk
  • En halv, stor fenikkel
  • En halv løk
  • 3 - 4 ss. smør
  • Olivenolje
  • Rapsolje til steking
  • 1 dl. fløte
  • Ca. 1/2 glass hvitvin
  • Gressløk hvis du vil pynte
  • 1 sitron

Metode

  1. Ta ut fisken og strø på begge sider med et tynt lag salt.
  2. La fisken hvile på kjøkkenbenken.
  3. Tin og pell rekene. Ha skallet rett i en liten stekepanne.
  4. Legg de pillede rekene i kjøleskapet.
  5. Rør inn tomatpuréen i rekene og stek ett minutt sammen på ca. 8 av 10 i styrke.
  6. Ha i 1 ss. rapsolje, og knust hvitløk og stek i 2 minutter til.
  7. Hell på hvitvin og 1 dl. vann og trekk på lav varme i ca. 30 minutter.
  8. Skjær eller kutt på mandolin noen veldig tynneskiver fenikkel. Legg i kaldt vann i en skål. Dette er pynt til senere.
  9. Grovkutt resten av fenikkelen og løken og stek i smør og litt olivenolje i en gryte på middels temp.
  10. Sil rekekraften - kast skallene og hvitløken.
  11. Ha i kraft, 1 dl. fløte og 1 dl. vann i gryten med løken og fenikkelen.
  12. Dette skal nå koke inn uten lokk til nesten sausekonsistens.
  13. Tørk godt av fiskefiletene på stekesiden.
  14. I en stekepanne på ca. 7 av 10, stek fisken på kun en side i 1 ss. smør og 1 ss. rapsolje.
  15. Ikke rør fisken! La den bli mørk gylden på den ene siden. (lov å kikke litt forsiktig etter 4 min.)
  16. Hvis fisken er veldig tykk så kan du steke i 3-4 minutter også på andre siden, men ikke la pannen bli for varm og smøret brenner seg.
  17. Hvil fisken stekesiden opp på 60 grader et brett i stekeovnen.
  18. Ha vann i stekepannen og hell oppi sausen. Ikke gjør dette hvis smøret er brent.
  19. Smak til sausen med 1 ss. smør og salt. Ikke være redd for å salte.
  20. Sett gryten klar på lav varme.
  21. Finhakk gressløk hvis du vil pynte.
En ganske unik vin som viser hva som kan bo i en chenin blanc fra riktig jordsmonn og fra flinke vinmakere.

Servering

  • Sil vannet av fenikkelen og skvis over saften fra 1/4 sitron og litt olivenolje.
  • Vend inn rekene i den varme sausen.
  • Ha saus og reker på fat og ha fisken over.
  • Pynt med fenikkel, noen ekstra dråper olivenolje, gressløk og server.

Vinen

Vi drikker Kaapzicht Kliprug Chenin Blanc til dette. Server vinen kald fra kjøleskap. Lufting ikke nødvendig, men server gjerne i litt større glass.

Se opptak av smakingen

Mvh.