Mat- og vinkveld

Skagen og Chardonnay

ca. et minutt

Chardonnay og skagenrøre. Så enkelt og likevel komplekst. Kan det bli sommerens hit?

Skagen og Chardonnay
Klassisk skagen-toast. Enkelt, sommerlig og smakfullt. Sørafrikansk vin blir spennende til. 

Sommerklassiker

Skagentoast: en av sommerens store klassiskere. Vi tester den til en energisk chardonnay fra Sør-Afrika. Kan den virkelig "gjøre jobben" slik en fransk chardonnay kan?

Vi gleder oss til smaking og en liten fordypning i chardonnay-stiler.

Ingredienser

    1. skiver loff (kjøp lyse rundstykker hvis du vil unngå en hel loff).
  • Smør
  • Ca. 100 gram pillede reker
  • 3 toppede ss. majones
  • 1 toppet ss. seterrømme
  • 4 ss. finhakket dill
  • Saften av en liten halv sitron
  • Lakserogn eller rognkjeksrogn
  • Salt og pepper

Metode

  1. Stek loffen gylden på ca. 7 av 10 i panne med smør.
  2. Avkjøl brødet på rist.
  3. Bland majones, seterrømme, finhakket dill og sitronsaft med rekene.
  4. Vent med rognen til vi spiser og tester.
  5. Smak til med salt og litt pepper

Servering

  • Server vinen kjøleskapskald. Vi noterer oss hvordan den endrer seg underveis.
  • Vi tester maten til vinen ca. halvveis ut i smakingen. Ha toast klar på bordet og skagenrøren i kjøleskapet.
  • Rognen legger vi på ved bordet. Rema 1000 har oftere god rogn. I nøden, bruk lodderogn, men vi foretrekker rognkjeks-rogn hvis budsjettet ikke tillater løirom.
  • Ha også med litt ekstra salt.
Det er ofte chardonnay det går i i Elgin, Sør Afrika. Vil denne relativt rimelige vinen fungere til skagen-toasten vår?

Vinen

Paul Cluver Village Chardonnay 2021
Vinen er på basislisten og bør være relativt enkel å finne.

Se opptak av smakingen