Mat- og vinkveld
Gratinert røkt torsk og spansk hvit
•
ca. et minutt
Deilig varmende fiskerett med en mineralsk spansk hvit.
![Gratinert røkt torsk og spansk hvit](/content/images/size/w1200/2023/08/Fisk.jpg)
Txakolina fra Baskerland
Det blir både mineralsk og spennende spansk. Vinen er laget av den "kjente" druen Hondarrabi Zuri Zerratia .
Vi tester den ut med en kjær fiskerett som får en aldri så liten Sør-fransk vri.
Ingredienser
- 400 gr. melen potet
- 250 gr. røkt torsk
- 1,5 dl. fløte
- 1 dl. vann.
- 50 gr. smør.
- 50 GR. parmesan
- 2 fedd hvitløk
- 5 ss. majones.
- Saften av en 1 sitron.
Metode
- Skrell og kok potene møre i usaltet vann
- Rens fisken og trekk (like under kokepunktet) i fløte og vann i ca. 15 min.
- Når potetene er ferdig la de dampe godt av seg.
- Løft fisk ut av kasserolle og bland i potetene. NB: Spar på fløten.
- Ha smør i røren og vend godt inn.
- Skvis over saften fra 1/2 sitron
- Spe med fløten og rør til ønsket konsisten.
- Smak, men vær forsiktig med saltet på grunn av den slate osten.
- Ha røren i en ildfast form og riv over osten.
- Gratiner til gylden på høy varme øverst i ovnen.
- Retten kan hvile frem til sending eller holdes lun på 60 grader i ovnen.
- Bland finhakket hvitløk med majones og sitronsaft og smak til med salt.
- La majonesen stå i kjøleskapet til sending.
![](https://www.ypper.no/content/images/2023/08/G22-1.jpg)
Servering
Luft gjerne vinen et par timer i karaffel. Du kan servere retten med fersk eller ristet brød. Vil du ha grønnsaker til anbefaler vi syltet råkost av gulrot, kål eller fenikkel.