Mat- og vinkveld

Gratinert røkt torsk og spansk hvit

ca. et minutt

Deilig varmende fiskerett med en mineralsk spansk hvit.

Gratinert røkt torsk og spansk hvit
Klassisk gratinert rett med noe av det beste vi har av norske råvarer – røkt torsk. 

Txakolina fra Baskerland

Det blir både mineralsk og spennende spansk. Vinen er laget av den "kjente" druen Hondarrabi Zuri Zerratia .

Vi tester den ut med en kjær fiskerett som får en aldri så liten Sør-fransk vri.

Ingredienser

  • 400 gr. melen potet
  • 250 gr. røkt torsk
  • 1,5 dl. fløte
  • 1 dl. vann.
  • 50 gr. smør.
  • 50 GR. parmesan
  • 2 fedd hvitløk
  • 5 ss. majones.
  • Saften av en 1 sitron.

Metode

  1. Skrell og kok potene møre i usaltet vann
  2. Rens fisken og trekk (like under kokepunktet) i fløte og vann i ca. 15 min.
  3. Når potetene er ferdig la de dampe godt av seg.
  4. Løft fisk ut av kasserolle og bland i potetene. NB: Spar på fløten.
  5. Ha smør i røren og vend godt inn.
  6. Skvis over saften fra 1/2 sitron
  7. Spe med fløten og rør til ønsket konsisten.
  8. Smak, men vær forsiktig med saltet på grunn av den slate osten.
  9. Ha røren i en ildfast form og riv over osten.
  10. Gratiner til gylden på høy varme øverst i ovnen.
  11. Retten kan hvile frem til sending eller holdes lun på 60 grader i ovnen.
  12. Bland finhakket hvitløk med majones og sitronsaft og smak til med salt.
  13. La majonesen stå i kjøleskapet til sending.
Gorka Izagirre har levert jevnt bra i flere år. Er huset en kommende stjerne? 

Servering

Luft gjerne vinen et par timer i karaffel. Du kan servere retten med fersk eller ristet brød. Vil du ha grønnsaker til anbefaler vi syltet råkost av gulrot, kål eller fenikkel.

Se opptak av smakingen: