Fredagstipset

Rimelig Cremant de Jura

3 minutter

En moden og småkjeksete sen-sommer cremant til 214 kroner.

Til anbefalingen vår kan du ha fisk og skalldyr - eller en moden rødkittost.
Til vinanbefalingen vår kan du ha fisk og skalldyr - eller en moden rødkittost.

Et sabla bra kjøp

Tilbake til hverdagen? Handler du inn denne cremanten har du i alle fall noe kjekt å se frem til når mailene endelig er besvart.

Det er alltid kjekt med et godt kjøp, og denne vinen fra Jura må jo være en av sensommerens aller beste – uansett polutsalg.

En flott Cremant de Jura

Domaine Ligiers Cremant de Jura Blanc de Blanc til 214 kroner er rett og slett et lite funn.

Vinen lages i Jura i Frankrike og av 100 prosent chardonnay med 24 måneder på bunnfall. Den er også oppgitt til å ha en restsødme på 9 gram pr. liter, men du skal være god hvis du klarer å plukke dette ut etter første slurken - hvis sødmegraden i det hele tatt stemmer, da.

"Søtt" er det i alle fall ikke. På nesen får du et hint av moden sitron og pasjonsfrukt på duft og samtidig dette fine "kjeksete" preget som hinter om autolyse. Bare et hint, vel og merke etter "bare" 24 måneder på bunnfallet.

I munnen er den som som du både spiser skrott og skall på et grønt eple. Den er ikke elegant, snarere litt rå og røff. Munnfølelsen er likevel kremet og oppleves fyldig bak de grønne, og temmelig ferske eple-elementene. Ettersmaken er fast og domineres av sitrus og grønne, syrlige epler helt ut.

Vinen er på basisutvalg kategori 2 og bør være lett å finne på et pol nær deg.
Vinen er på basisutvalg kategori 2 og bør være lett å finne på et pol nær deg.

Anbefalt mat til Cremant de Jura

Her kan det være mye av mat passer, men velger vi mat som hører til sen-sommersesongen er det selvsagt fisk og skalldyr vi anbefaler. Når det er sagt, blir også en rødkittost, med litt smørstekt brød godt til vinen, og da gjerne med et fruktig element som finhakket sylteagurk over og / eller et sparsommelig sødme-element av eple.

Velger du fisk og skalldyr så tenk smør og fløte. I tillegg kan du tenke litt på struktur og krønsj. Dette er en vin med bobler, noe som betyr at du kan leke deg og utfordre med ekstra strukturer i maten som råmarinerte grønnsaker, ristede nøtter og frø eller brød.

Vår anbefaling er likevel å gratinere fisk og skalldyr og servere en fløtesaus til. Du kan også smørsteke panko eller gammel loff og drysse det over for litt krønsj.

#protip I stedet for å kjøpe en hel loff finner du et lyst rundstykke nesten gratis på butikken og kjører det i en foodprossessor. Smørstek etterpå.


Tusen takk for at du deler!

Liker du vintipsene våre? Del siden vår gjerne med en venn eller flere som kan ha nytte av den. Det setter vi veldig pris på.

Tusen takk for hjelpen og ha en nydelig helg!

Mvh.


Er du interessert i mat og vin og vil lære mer på en spennende og praktisk måte?

Les mer om våre unike, avslappede og lærerike mat og vinkvelder

God Stemning!