Mat- og vinkveld

Riesling fra Tasmania

2 minutter

En kjekk liten lakserett med frisk riesling fra den sørlige halvkule.

Riesling fra Tasmania
En kjekk forrett å ha på repertoaret. Speket og slow cooked laks eller ørret med salat.

Pungdyr er det heller sjeldent vi omtaler i Ypper, men nå kan det altså skje. Endelig sjekker vi ut tasmansk vin og snakker og både bobler og riesling fra den australske øyen midt i blesten fra Antarktis.

Retten er lett, men elegant og spiller på sødme, syre, umami, munnfølelse og mange elementer som forhåpentligvis vil kle rieslingen vår.

Ingredienser

  • Ca. 400 gram laks,ørret eller annen fisk
  • Salt
  • Østersaus
  • Soyasaus
  • ca. 2 lime
  • Honnning
  • Sesamolje (kan sløyfes)
  • Rapsolje
  • Litt gressløk
  • Grønne salatblader - f.eks. bok choy, romano, hjertesalat, babyspinat / salatmix.
  • Chiliflak

Metode

  1. Fjern skinn og eventuelt fett og bein fra laksen. Bruker du av overbevisningsgrunner annen fisk gjelder det samme, også for resten av oppskriften.
  2. I en bolle, lag lake av 1 toppet skje med fint salt og 5 dl. kaldt vann.
  3. Del fisken i fine, ca. forrettstørrelse lange biter og spek fisken i 20 min.
  4. Bland 1 ss. østersaus med saft fra 1/2 lime og 1 ss honning. Dette er fiskemarinaden.
  5. Kutt opp, vask og gjør klar slatbladene.Legg de i vann og ha i kjøleskapet.
  6. I ny bolle, lag salatmarinaden av 1 ss. soya, 1/2 ss. honning, 1 ts. sesamolje og saft av en halv lime.
  7. Ta fisken ut av vannet og tørk godt.
  8. Smør undersiden av en liten form med rapsolje og legg på fisk med presentasjonssiden opp.
  9. Pensle fisken med fiskemarianden og litt gressløk på toppen.
  10. Når sendingen begynner, legg fisken i ovnen på 60 grader.
  11. Ta ut salat, rist vannet av bladene og bland i salatdressingen.
  12. Anrett salat med fisk over.
  13. Ha klar limebåter, chiliflak og fingersalt for smakingen.

Servering

Server vinen kald fra kjøleskapet.
Devil's Corner Tasmania Riesling 2022

Se opptak av smakingen her:

Mvh.