Mat- og vinkveld

Ragu med "ny" gresk vin

2 minutter

Spennende vin fra Kreta med enkel og smakfull soppragu.

Ragu med "ny" gresk vin
Ekte italiensk soppragu testes til en fruktig og solmoden vin fra de greske øyer. 

Soppragu og pasta

Det er høst og vår første, men garantert ikke siste sopp-rett. Denne raguen er 100% vegetar og noe vi tror mange vil lage igjen. Vi lager den i Bologna-stil og tester sommerens beste greske nykommer til maten.

Vi bruker tørket tagliatelle til vår rett. Trikset er å koke den til under al dente, skylle pastaen godt i vann og ha den klar på benken til den blandes inn i den varme raguen.

Ingredienser

  • 400 gram sopp. Her slår man seg løs. Vi brukte aromasopp, kantrarell, shitake og østersopp.
  • 1/2 løk finhakket
  • 50 gr. smør
  • 2 ss. tomatpuré
  • 1/ 2 dl. hvitvin
  • 1 ss. hvitvinseddik
  • En kvist med rosmarin eller annen urt (kan sløyfes)
  • 2,5 dl. Vann.
  • 1 ts. "Vegeta" eller 1 kube grønnsakskraft
  • 250 gram pasta
  • Manchego eller parmesan. Vi testet med manchego og det var meget bra.

Metode

  1. Svett soppen i tørr stekepanne.
  2. Når det meste av vanndampen har gitt seg, tilsett smør og finhakket løk.
  3. La soppen trekke til seg smør og tilsett så hvitvinen, eddik og tomatpuré.
  4. Ha over i en gryte og hell på vann med en kube kraft eller vegeta (vegetarkraft fra alternativ dagligvare).
  5. Kok på lav temperatur en liten time eller lengre til ønsket, litt tjukk konsistens.
  6. Ha i en kvist fersk rosmarin eller timian. Bruker du tørket tilsett mot slutten av kokeprosessen.
  7. Ha i ca. 1 ss. olivenolje (eller mer) og la trekke på 1 på stekeplaten.
  8. Smak til med salt og pepper.
  9. Kok pasta under al dente, skyll godt med rent vann og la den stå klar til bruk.

Servering

Ha pasten rett i varm saus. Det er lettere å få blandet det skikkelig hvis du overfører raguen til en stor wok eller stekepanne. Varm godt gjennom, sjekk pastakonsistens og server!

Server med revet ost ved siden av.

Vinen

Karavitakis Kompsos Liatiko 2022

Server den gjerne lett avkjølt. Dvs. ta den ut av kjøleskapet ca. 30 min. før servering.

Druen Liatiko er en av verdens første nevnte druesorter. Den vokser lokalt i høyereliggende vinmarker på Kreta. 

Se opptak av smakingen her:

Mvh.