Mat- og vinkveld

Pasta alla putanesca med hvit piemonteser

ca. et minutt

Søritaliensk pasta møter norditaliensk hvitvin på sitt fyldigste.

Pasta alla putanesca med hvit piemonteser
En av verdens mest kjente pastaretter fra Sør Italia møter en meget fyldig hvitvin fra nord.

Ingredienser

  • 1 boks med hermetiserte cherrytomater eller vanlig hakkede tomater
  • 3 hele, store fedd med hvitløk
  • 5-6 ferske cherrytomater delt i to.
  • 8-10 ansjosfileter (det virker mye, men det er ikke det).
  • ca. 1/2 dl. hvitvin
  • 1 liten klype tørket chiliflak
  • 3 ss kapers
  • Ca. 2 håndfuller hakket kalamataoliven eller lignende
  • ca. 250 gram linguini
  • olivenolje
  • saften fra 1/2 sitron

Metode

  1. Pell og knus hvitløksfedd.
  2. Ha hvitløkbåtene og 3-4 ss. olivenolje i kald stekepanne og varm opp til rundt 7 av 10.
  3. Del opp cherrytomater og ha i pannen.
  4. Ha ansjosfiletene, kapers og oliven i pannen.
  5. Rør rundt med sleiv og knus ansjosen.
  6. Ha i hvitvin og kok litt inn.
  7. Ha i de hermetiserte cherrytomatene, skru ned varmen litt og kok sakte inn til en tykk saus.
  8. Kok pasta til nesten al dente (ca. 8 minutter), sil og avkjøl under rennende vann for å stanse kokeprosessen.
  9. Ha pastaen i en bolle og vend inn litt olivenolje i pastaen slik at den ikke klistrer seg.
  10. Ha pastaen klar på kjøkkenbenken og med sausen i pannen på styrke 1.
  11. Når vi spiser, vendes pastaen i stekepannen og det hele kokes opp. Spe med litt vann om nødvendig.
  12. Avslutt med å skvise saften av en halv sitron over det hele og med en god splash olivenolje.

Servering

Denne vinen på hele 14,5% alkohol kan med fordel lufte hele dagen i karaffel i kjøleskapet.

Mariotto Derthona Timorasso 2022

Serveres kjølig!

Se opptak av smakingen:

Ha en nydelig smaking!


Mvh.