Mat- og vinkveld

Pasta carbonara med fyldig Barbera

2 minutter

Mat- og vinkveld 11 jan. 2024 - En klassisk pasta carbonara med fyldig barbera. Årets første smaking blir en klassisk en, tror vi.

Pasta carbonara med fyldig Barbera
Endelig en bunnsolid, men likevel enkel oppskrift på Carbonara. Vinen henter vi i Piemonte.

En viktig rett å kunne...

Pasta carbonara fra pose? Nei, takk. Vi starter året med en gjennomprøvd og bunnsolid pasta carbonara med en saftig, fyldig og kanskje 2023s beste Barbera.

Av flere oppskrifter på pasta carbonara er denne en av de som virkelig fungerer uten særlige fiks-fakserier.

Klarer du denne mestrer du – for alltid – også romerske retter som Cacio é pepe.

Ingredienser

  • Ca. 200 gram spagetti eller bucatini (finnes på Meny)
  • Ca. 200 gram bacon, eller pancetta, eller guanciale (speket svinekjake) hvis du finner. Sopp hvis vegetar. Vi kjører god gammeldags urøkt bacon, men slå dere løs!
  • 1 stort egg
  • 2 eggeplommer
  • Ca. 125 gram parmesan
  • 2 ss.knust svart pepper. Ja, vi bruker mye pepper.
  • Litt olivenolje.

Metode

  1. Sett på en liten gryte med vann.
  2. Begynn å steke bacon (eller sopp med 2 ss. smør) fra tørr panne på ca. 8 av 10.
  3. Skru ned temperaturen etterhvert som kjøttet bruner og fettet slipper.
  4. La bacon steke i sitt eget fett 😂 på ca. 4 av 10 i ca. 20 minutter.
  5. Når bacon er brunet, hell av fett i en liten skål og ha bacon i en annen.
  6. Kok pasta i vann som akkurat dekker pastaen - hell ut hvis for mye.
  7. Ha 1 ss. salt i vannet.
  8. Mens pasta koker, i en bolle: bland 1 egg med 2 eggeplommer, 2 ss. grovkvernet pepper og 100 gram finrevet parmesan.
  9. Når pastaen er ferdig, reserver ca 3 store øser pastavann i en bolle.
  10. Sil pastaen i vasken og avkjøl under kaldt vann i ca. 20 sek.
  11. Ha pastaen tilbake i gryten sin og rør rundt med litt olivenolje.
  12. Da er alt klart til sendingen kan begynne.

Servering

  • Ha pasta, ca. 2 øser av pastavann, alt bacon, eggeblandingen og pastaen i en dyp stekepanne eller gryte.
  • Sett på ca. 8 av 10 og rør godt med sleiv / slikkepott mens blandingen varmer seg opp. Skru ned når det begynner å bli varmt. Blandingen vil prøve å bli eggerøre - det får den ikke lov til så juster temp. og beveg / løft på pannen.
  • Juster / avkjøl med mer pastavann - røren skal være som en tjukk saus.
  • Når blandingen er gjennomvarm, hell over baconfett og rør rundt.
  • Riv resten av parmesanen over og server.

Vinen

Vengore Campolungo Barbera d'Asti

Ta gjerne vinen ut av kjøleskap ca. 30 minutter før sending og luft den i en dekanter / mugge. Serves på ca. 16 - 18 grader.

Se opptak av smakingen her:

Mvh.