Mat- og vinkveld

Fisk, ingefær og fyldig hvitt fra Østerrike

2 minutter

Ingefær-syltet fisk med asiatisk marinade og østerriksk Grüner Veltliner.

Fisk, ingefær og fyldig hvitt fra Østerrike

Smaking: Torsdag 29. juni

Østerrikes hvitvinsdrue Nr. 1. Grüner Veltliner blir ofte glemt i det gode selskapet. Vi tar for oss denne mineralske vinen og snakker om hvor den kommer fra og hvorfor den er så anvendelig som den er.

Smaksrik mat setter vinen på en skikkelig prøve: Ingefærsyltet hvit fisk med en vri på en asiatisk "mastersaus" med litt chili.

Vi tester kombinasjonen og smaker vinen sammen den 29. juni.

Blir du med?

Ingredienser til syltet fisk

  • Ca. 200 gram hvit fisk
  • 1 ss. sukker
  • 1 ts. salt
  • 2 ss. raspet ingefær (med skallet på)

Ingredienser saus

  • 2 ss. rapsolje
  • 1 fedd finhakket hvitløk
  • 1 ss finhakket ingefær
  • 1/2  finhakket chili
  • Ca. 1 finhakket vårløk
  • 1 ss. soyasaus.
  • 1 klype sukker.
  • 1 ts. eddik
  • 1 ts. sesamolje

Gulrotsalat

  • Ca. 1 strimlet gulrot.
  • En god klype salt og sukker
  • Saften av en 1/4 sitron

Metode

  1. Sett ovnen på 150 grader.
  2. Grovrasp ingefær og bland med salt og sukker.
  3. Del fisken i to og gni inn blandingen.
  4. Sett fisken i kjøleskapet i ca. 20 min.
  5. I en gryte, varm opp rapsolje, ingefær, hvitløk og chili.
  6. Når det freser ha i sukker, vårløk, soya, eddik og sesamolje og ta gryten av varmen.
  7. Sausen kan stå klar på disken.
  8. Strimle gulroten.
  9. Ha en klype salt, sukker og sitronsaften over gulrot og vend.
  10. La denne stå til den skal brukes.
  11. Ta fisken ut og vask av all syltemarinaden.
  12. Legg på et brett eller form og stek på 150 grader i 10 minutter.

Servering og vinen

  • Hvil fisken i ovnen på 60 grader.
  • Legg fisken på gulrot-salaten og ha sausen over.
  • Ta vinen ut av kjøleskapet ca. 15 min før servering.  
Gruner Veltliner er Østerrikes viktigste hvitvinsdrue. Den er kjent for sin fylde og bruksvennlighet til mat. 

Vinen

Allram Grüner Renner Grüner Veltliner Erste Lage 2020

Husk at vinen ikke trenger å være iskald. Ta den gjerne ut av kjøleskapet et kvarter før.

Se opptak av smakingen:

Mvh