Mat- og vinkveld
Oksehale og moden malbec
•
2 minutter
En vinterlig oksehalerett med moden malbec fra Argentina. Det er bare å glede seg.
![Oksehale og moden malbec](/content/images/size/w1200/2023/11/Mat--og-vinkveld.jpg)
Herre Jemini, dette er en kraftig rett ... Men hva skal man vel finne på når vinen er på svimlende 15,5 % alkohol.
Heldigvis for oss er vår argentinske malbec 10 år gammel.
Ingredienser til kjøtt
- Ca. 500 gram oksehale eller bibringe, eller et assortement av sopp
- Ca. 1/2 dl rapsolje
- 1 dl. rødvin til koking
- 1 stk. sjalottløk
- 1 selleristang - eller litt sellerirot
- 2 fedd hvitløk - hele
- Litt sukkerkulør, hvis du har.
- Litt potetmos eller polenta
- H-melk (hvis du lager polenta)
- Ca. 50 gram parmesan (hvis du lager polenta)
Ingredienser til chimichurri
- 1 stk sjalottløk
- 1 stk hvitløksfedd
- 1 rød chili uten frø
- 2 ss hakket bladpersille
- 1 ss finhakket koriander
- 1 ss tørket oregano
- 3 ss sherry- eller rødvinseddik
- Ca. 8 ss olivenolje
- salt og pepper.
Metode kjøtt
- Vask og tørk godt av oksehalene.
- Ha rapsolje i en kald stekepanne og skru opp til 8 av 10.
- Legg i oksehalene og stek til de er brune. Det tar litt tid fra kald panne, men vær tålmodig. Det blir brunt.
- Mens det steker finhakk 2 sjalottløk
- Snu halene og stek videre på andre siden. Skru ned tempretauren om nødvendig.
- Når ferdig brunet Ta ut halene og legg i en ny gryte.
- Ha i sjalottløk i stekepannen.
- Når løken har frest litt, ha i halvparten av rødvin og kok ut.
- Reduser litt og hell oppi gryten med oksehaler.
- Vask ut stekepannen med vann og fyll så vann i oksehale-gryten til det nesten dekker.
- Ha i en selleristang (hel), hvitløk, putt på lokk og kok i ca. 4 timer.
Metode chimichurri
- Finhakk persille, koriander, hvitløk og sjalottløk, chili uten frø og ha i en bolle.
- Ha over zest fra 1 sitron.
- Ha i saften fra 1/2 sitron
- Ha i tørket oregano.
- Ha i 3 ss. sherry eller rødvinseddik
- Ha i nok olivenolje til at det blir en dressing.
- Smak til med salt og pepper
Polenta - hvis du lager
- Kok opp 4 dl. melk
- Litt og litt, visp inn litt under 1 dl. polenta.
- Småkok i ca.20 min.
- Juster og hold på grøtkonsistens med vann underveis.
- Ha i 2 ss. smør.
- Ha i ca. 50 gram parmesan eller annen fast ost
Avslutte oksehale
- Når oksehalen faller fra beinet, ta ut, la de avkjøle og pell kjøttet.
- Ha hale-bein tilbake i kraften og reduser vuidere utenm lokk til en tjukk saus.
- Ha i pellet oksehale, resten av rødvinen og bland godt sammen.
- Juster fargen med ca. 1 ts. sukkerkulør.
- Server med potetmos eller polenta med revet parmesan.
Servering av vinen
Ikke nødvendig å verken lufte, dekantere eller kjøle ned for mye, men server den i et stort glass og gjerne på "kjellertemperatur" på 16 grader i starten.
Vin: Alpamanta Estate Malbec 2013
Se opptak av smakingen her:
Mvh.
![](https://www.ypper.no/content/images/2023/03/Signatur-3.png)