Mat- og vinkveld

Oksehale og moden malbec

2 minutter

En vinterlig oksehalerett med moden malbec fra Argentina. Det er bare å glede seg.

Oksehale og moden malbec
Kveldens smaksbombe serveres med en drikkeklar malbec fra 2013.

Herre Jemini, dette er en kraftig rett ... Men hva skal man vel finne på når vinen er på svimlende 15,5 % alkohol.

Heldigvis for oss er vår argentinske malbec 10 år gammel.

Ingredienser til kjøtt

  • Ca. 500 gram oksehale eller bibringe, eller et assortement av sopp
  • Ca. 1/2 dl rapsolje
  • 1 dl. rødvin til koking
  • 1 stk. sjalottløk
  • 1 selleristang - eller litt sellerirot
  • 2 fedd hvitløk - hele
  • Litt sukkerkulør, hvis du har.
  • Litt potetmos eller polenta
  • H-melk (hvis du lager polenta)
  • Ca. 50 gram parmesan (hvis du lager polenta)

Ingredienser til chimichurri

  • 1 stk sjalottløk
  • 1 stk hvitløksfedd
  • 1 rød chili uten frø
  • 2 ss hakket bladpersille
  • 1 ss finhakket koriander
  • 1 ss tørket oregano
  • 3 ss sherry- eller rødvinseddik
  • Ca. 8 ss olivenolje
  • salt og pepper.

Metode kjøtt

  1. Vask og tørk godt av oksehalene.
  2. Ha rapsolje i en kald stekepanne og skru opp til 8 av 10.
  3. Legg i oksehalene og stek til de er brune. Det tar litt tid fra kald panne, men vær tålmodig. Det blir brunt.
  4. Mens det steker finhakk 2 sjalottløk
  5. Snu halene og stek videre på andre siden. Skru ned tempretauren om nødvendig.
  6. Når ferdig brunet Ta ut halene og legg i en ny gryte.
  7. Ha i sjalottløk i stekepannen.
  8. Når løken har frest litt, ha i halvparten av rødvin og kok ut.
  9. Reduser litt og hell oppi gryten med oksehaler.
  10. Vask ut stekepannen med vann og fyll så vann i oksehale-gryten til det nesten dekker.
  11. Ha i en selleristang (hel), hvitløk, putt på lokk og kok i ca. 4 timer.

Metode chimichurri

  1. Finhakk persille, koriander, hvitløk og sjalottløk, chili uten frø og ha i en bolle.
  2. Ha over zest fra 1 sitron.
  3. Ha i saften fra 1/2 sitron
  4. Ha i tørket oregano.
  5. Ha i 3 ss. sherry eller rødvinseddik
  6. Ha i nok olivenolje til at det blir en dressing.
  7. Smak til med salt og pepper

Polenta - hvis du lager

  1. Kok opp 4 dl. melk
  2. Litt og litt, visp inn litt under 1 dl. polenta.
  3. Småkok i ca.20 min.
  4. Juster og hold på grøtkonsistens med vann underveis.
  5. Ha i 2 ss. smør.
  6. Ha i ca. 50 gram parmesan eller annen fast ost

Avslutte oksehale

  1. Når oksehalen faller fra beinet, ta ut, la de avkjøle og pell kjøttet.
  2. Ha hale-bein tilbake i kraften og reduser vuidere utenm lokk til en tjukk saus.
  3. Ha i pellet oksehale, resten av rødvinen og bland godt sammen.
  4. Juster fargen med ca. 1 ts. sukkerkulør.
  5. Server med potetmos eller polenta med revet parmesan.

Servering av vinen

Ikke nødvendig å verken lufte, dekantere eller kjøle ned for mye, men server den i et stort glass og gjerne på "kjellertemperatur" på 16 grader i starten.

Vin: Alpamanta Estate Malbec 2013

Se opptak av smakingen her:

Mvh.