Mat- og vinkveld

Marrokansk lam med Syrah

ca. et minutt

Når lammesesongen atter kommer er det få ting som er så nydelig som å feire dette med litt inspirasjon fra Marokko i gryten og Syrah fra Nord Rhône i glasset.

Deilig, rustikk lam er deilig med vin fra Nord Rhône

Vi tester hvordan en ellers så stram og tilkneppet nord-fransk herremann takler litt ekstra krydder i hverdagen.  

Dette trenger du:

  • 1 pk. fårikål-kjøtt eller tilsvarende.
  • 1 stor gul løk
  • Litt maizena
  • 3 fedd hvitløk
  • ca. 200 gr. sopp
  • 1 ss finhakket ingefær
  • 1 stk. chili uten frø
  • 1,5 ss honning
  • Salt og pepper
  • Litt maizena
  • 1 ss røkt paprika eller paprikapulver.
  • 1 ss cumin
  • 1 stjerneanis
  • 1 kanelstang
  • 4 nellikspiker
  • 2-3 laurbærblad
  • 2 dl rødvin
  • 1 ss balsamico-sirup eller sukkerkulør.

Metode:

  1. Grovhakk løk.
  2. Karamelliser løk i smør i en gryte.
  3. Gni inn fårikålkjøtt i salt, pepper og litt maizena.
  4. Brun kjøttet i stekepanne.
  5. Flytt kjøttet oppi gryten og stek soppen i pannen.
  6. Finhakk hvitløk,  ingefær og chili uten frø. Ha alt i gryten sammen med kjøtt og sopp.
  7. Tilsett også honning og resten av krydderet i gryten. Rør godt.
  8. Tilsett rødvin og nok vann til å dekke kjøttet.
  9. La alt småputre til kjøttet er mørt, ca. 1,5 time.
  10. Om nødvendig: reduser sausen ytterlige uten lokk.
  11. Ha i en balsamicosirup eller sukkerkulør.
  12. Smak til med salt.

Klar for mat-testing med vinen

Ha fersk pepper, salt og en rød chili til smakingen.

Colombier Crozes Hermitage 2020
Her kan du bestille vinen