Mat- og vinkveld

Lam med appelsinglasering

2 minutter

Appelsinglasering funker ikke bare på and. Vi tester på lam og med en frisk grenache til.

Lam med appelsinglasering
Appelsinglasert lam med hele krydder.

Selv om det er litt etter påske kjører vi på med en lammerett til en spennende og overraskende frisk grenache fra Australia.

Lam og selleirotkrem

  • Ca. 500 gram lammekjøtt - Vi pannestekte skivet lammelår - ikke det møreste, men det fungerte ganske bra. Bruk gjerne annen lam hvis du finner noe du liker.
  • 500 gram sellerirot
  • Smør
  • Saften fra en 1/4 sitron
  • Ca. en 1/2 dl.fløte

Appelsinglasering

  • 1 dl fersk appelsinsaft (ca. 1 stor appelsin)
  • 2 ss. sukker
  • 3 ss honning
  • 1/2 ss. finhakket ingefær

Krydder

  • 1 ss. sichuanpepper
  • 1 kanelstang
  • 2-3 anisfrø

Metode

  1. La kjøttet komme til romtemperatur.
  2. Tørk av fuktighet og salt begge sider
  3. Tørk av kjøtt underveis - saltet vil trekke ut fuktighet.
  4. Renskjær sellerirot og kutt opp i mindre biter.
  5. Kok selleri i vann til mørt.
  6. Lag glasur: kok inn appelsinsaft, sukker, honning og ingefær til tykt.
  7. Sett glasuren til siden.
  8. Når sellerien er mør: Sil vekk vann, tilsett 2-3 ss smør og fløten og blend med stavmikser eller maskin til en glatt krem.
  9. Tilsett saften fra 1/4 sitron og smak til med salt.
  10. Hold lun på 1 av 10 varme.
  11. Stek kjøtt kjapt på begge sider med 3 ss. rapsolje på høy temperatur. Når brunet hvil kjøttet på rist.
  12. Deglazer pannen: Ha 1 ss sichuanpepper, 1 kanelstang og 2 anisfrø i den brukte stekepannen og kok kjapt inn med litt vann.
  13. Rør godt i pannen og hell vannet og krydderet over i appelsinglasuren fra tidligere.
  14. Kok inn glasuren på nytt til den er som sirup.

Hell glasur over kjøttet og hold alt varmt i ovnen på ca. 50 grader.
Gryten med sellerimos kan også hvile i ovnen.

Servering

Server gjerne vinen litt avkjølt på rundt 16 - 18 grader.

L.G.F. Little Giant Free McLaren Vale Natural Grenache 2021

Se opptak av smakingen her:

God smaking!