Mat- og vinkveld
Lam med appelsinglasering
•
2 minutter
Appelsinglasering funker ikke bare på and. Vi tester på lam og med en frisk grenache til.
![Lam med appelsinglasering](/content/images/size/w1200/2024/04/Lam.png)
Selv om det er litt etter påske kjører vi på med en lammerett til en spennende og overraskende frisk grenache fra Australia.
Lam og selleirotkrem
- Ca. 500 gram lammekjøtt - Vi pannestekte skivet lammelår - ikke det møreste, men det fungerte ganske bra. Bruk gjerne annen lam hvis du finner noe du liker.
- 500 gram sellerirot
- Smør
- Saften fra en 1/4 sitron
- Ca. en 1/2 dl.fløte
Appelsinglasering
- 1 dl fersk appelsinsaft (ca. 1 stor appelsin)
- 2 ss. sukker
- 3 ss honning
- 1/2 ss. finhakket ingefær
Krydder
- 1 ss. sichuanpepper
- 1 kanelstang
- 2-3 anisfrø
Metode
- La kjøttet komme til romtemperatur.
- Tørk av fuktighet og salt begge sider
- Tørk av kjøtt underveis - saltet vil trekke ut fuktighet.
- Renskjær sellerirot og kutt opp i mindre biter.
- Kok selleri i vann til mørt.
- Lag glasur: kok inn appelsinsaft, sukker, honning og ingefær til tykt.
- Sett glasuren til siden.
- Når sellerien er mør: Sil vekk vann, tilsett 2-3 ss smør og fløten og blend med stavmikser eller maskin til en glatt krem.
- Tilsett saften fra 1/4 sitron og smak til med salt.
- Hold lun på 1 av 10 varme.
- Stek kjøtt kjapt på begge sider med 3 ss. rapsolje på høy temperatur. Når brunet hvil kjøttet på rist.
- Deglazer pannen: Ha 1 ss sichuanpepper, 1 kanelstang og 2 anisfrø i den brukte stekepannen og kok kjapt inn med litt vann.
- Rør godt i pannen og hell vannet og krydderet over i appelsinglasuren fra tidligere.
- Kok inn glasuren på nytt til den er som sirup.
Hell glasur over kjøttet og hold alt varmt i ovnen på ca. 50 grader.
Gryten med sellerimos kan også hvile i ovnen.
Servering
Server gjerne vinen litt avkjølt på rundt 16 - 18 grader.
L.G.F. Little Giant Free McLaren Vale Natural Grenache 2021
![](https://www.ypper.no/content/images/2024/04/IMG_5576.png)
Se opptak av smakingen her:
God smaking!
![](https://www.ypper.no/content/images/2023/03/Signatur-3.png)