Mat- og vinkveld
Klassisk ostefondue med Cremant du Jura
•
ca. et minutt
Bobler og smeltet ost er en velkjent aperitiff-klassiker. Vi tester vin fra spennende Jura og sjekker ut hvordan den står mot krevende fransk ost.
![Fondue og bobler er deilig](/content/images/size/w1200/2022/06/fondue-cremant.jpg)
Ingredienser
- 150 gr. revet Norvegia
- ca. 100 gram Comté eller Gruyere, eller tilsvarende norsk ost.
- Ca. 2 ss smør
- 2 ss. hvetemel
- 1 ss. dijonsennep
- 1 ss. rødvinseddik
- Ca. 4 dl. h-melk
- Brød uten sesamfrø.
Metode - tilbehør
- Husk å spare litt Comté eller tilsvarende til smakingen.
- Smelt 2 ss. smør i en kasserolle. Varme ca. 7 - 8 av 10.
- Når det skummer, pisk inn 2 ss. hvetemel – dette er en “roux” på fransk.
- Pisk inn kald melk litt og litt.
- Begynn å ha i norvegia, ca. en liten håndfull om gangen mens du pisker.
- Blandingen skal svakt småkoke.
- Fortsett med all osten i kasserollen – blir det for tykt, så pisk inn melk.
- Bland inn 1 ss. sennep.
- Bland inn 1 ss. rødvinseddik.
- Smak til med salt og pepper. Juster tykkelsen med litt og litt melk om gangen.
- Blandingen står seg fint på varmenivå 1 av 10 under sendingen.
Smaking & vin
Server med ristet brød – uten sesamfrø.
Vi smaker også med vanlig ost ved siden - Brie er ikke godt til, men det går jo an å prøve.
Hovedvin er Cremanten, men vi smaker også den andre dersom noen har den.
Fumey Chatelain Crémant de Jura Blanc Brut . Varenummer: 12599401 /Kr. 229,90-Balfour Blanc de Noirs Brut Varenummer: 13126101 / Kr. 389,90-