Mat- og vinkveld

Klassisk ostefondue med Cremant du Jura

ca. et minutt

Bobler og smeltet ost er en velkjent aperitiff-klassiker. Vi tester vin fra spennende Jura og sjekker ut hvordan den står mot krevende fransk ost.

Fondue og bobler er deilig

Ingredienser

  • 150 gr. revet Norvegia
  • ca. 100 gram Comté eller Gruyere, eller tilsvarende norsk ost.
  • Ca. 2 ss smør
  • 2 ss. hvetemel
  • 1 ss. dijonsennep
  • 1 ss. rødvinseddik
  • Ca. 4 dl. h-melk
  • Brød uten sesamfrø.

Metode - tilbehør

  1. Husk å spare litt Comté eller tilsvarende til smakingen.
  2. Smelt 2 ss. smør i en kasserolle. Varme ca. 7 - 8 av 10.
  3. Når det skummer, pisk inn 2 ss. hvetemel – dette er en “roux” på fransk.
  4. Pisk inn kald melk litt og litt.
  5. Begynn å ha i norvegia, ca. en liten håndfull om gangen mens du pisker.
  6. Blandingen skal svakt småkoke.
  7. Fortsett med all osten i kasserollen – blir det for tykt, så pisk inn melk.
  8. Bland inn 1 ss. sennep.
  9. Bland inn 1 ss. rødvinseddik.
  10. Smak til med salt og pepper. Juster tykkelsen med litt og litt melk om gangen.
  11. Blandingen står seg fint på varmenivå 1 av 10 under sendingen.

Smaking & vin

Server med ristet brød –  uten sesamfrø.

Vi smaker også med vanlig ost ved siden - Brie er ikke godt til, men det går jo an å prøve.

Hovedvin er Cremanten, men vi smaker også den andre dersom noen har den.  

Fumey Chatelain Crémant de Jura Blanc Brut . Varenummer: 12599401 /Kr. 229,90-Balfour Blanc de Noirs Brut Varenummer: 13126101 / Kr. 389,90-