Italiensk kjøttbolle
Mat- og vinkveld 8. sept: Ordentlig lady og landstrykeren kjøttbolle blir det når vi prøver hva som kan passe til en av Sicilias mest spennende druer.
![Italiensk kjøttbolle](/content/images/size/w1200/2022/08/IMG_2907@0.5x.jpg)
Rent og elegant
Det bir en god kveld å være både gatehund og fornem cocker spaniel når denne frappatoen fra Sicilia skal matches til vin.
Vil denne lyse og elegenate vinen klare denne smaksbomben av en kjøttbolle i italiensk trattoria-stil?
Ingredienser
- 1 stk. finhakket gulrot
- 1 stk. finhakket løk
- 1 stk. finhakket selleristang (husk å skrelle den)
- 1 stk. finhakket plommetomat
- 1 boks hakkede tomater på boks
- 1 ss. søt balsamico (crema)
- Ca. 2 dl. vann
- 400 gr. svinekjøttdeig
- 1 pk. skivet stjernebacon (Gilde)
- 1 egg
- 2 ss. potetmel
- 2 ss. tørket salvie (fås på alternativ dagligvare, kan erstattes med tørket persille)
- Litt parmesan til rasping
- Saften fra 1/2 sitron
Metode
- Finhakk grønnsakene og stek på middels temp. i en stekepanne i ca. 10 min.
- Tilsett bokstomatene og balsamico og rør om.
- Ha blandingen i en liten gryte, ha i vann og kok på svak varme i ca. 45 min.
- Blitz baconskiver i en liten foodproscessor.
- Bland med bacon med svinekjøttdeig, egget og potetmelet.
- Ha i 2 gode klyper salt, den tørkede salvien og bland igjen.
- La stå i ca. 15 min.
- Form kjøttboller med fuktige hender og stek de brune på medium i smør og olivenolje.
- Skvis saften av sitronen i tomatsausen. Smak til – og ikke vær redd for å salte tilstrekkelig.
- Dekk kjøttbollene med sausen og hold varm i ovnen på ca. 70 grader.
- Ta med parmesan og rasp på bordet.
![](https://www.ypper.no/content/images/2022/08/IMG_2880.jpg)
Vegetarvri
Vegetar-vrien på denne retten er å gjøre den litt tyrkisk. Aubergine er en av Tyrkias mest brukte grønnsaker. Opskriften vi fant på youtube er både enkel og presis.
NB. I stedet for kun salt og pepper, skal du også gi grønnsakene en teskje cumin-pulver og en teskje pul biber (tyrkisk paprika). Server retten til tomatsausen over.
![](https://i.ytimg.com/vi/1_MuOnKtJRQ/maxresdefault.jpg)
Servering
Den klassiske måten å servere dette på er selvsagt med en stor kjøttbolle på toppen av litt spaghetti.
Vi kommer til å kun teste kjøttbolle med saus og parmesan etterpå, men her er det selvsagt bare å slå seg løs.
Vinen
![](https://bilder.vinmonopolet.no/cache/1200x1200-0/1657001-1.jpg)
Se opptak av smakingen:
Mvh.
![](https://www.ypper.no/content/images/2022/08/Signatur-2.png)