Mat- og vinkveld

Høstfest på toscansk

ca. et minutt

Mat- og vinkveld: 20.10. Skikkelig høstmat med en skikkelig høstvin: Vi tester en helt nydelig hvitløksspekket itaiensk fagioli all'olio. Vil syrahen klare denne smaksrike toscanske retten?

Høstfest på toscansk
Bønner vin og en deilig toskansk bønnegryte. Når det gjelder kjøtt eller grønnsaker - bruk det du har! 
Vi skal til Toscana og til Nord Rhone med en klassisk laget fagioli all'olio. Velg selv hva slags kjøtt eller grønnsaker du vil ha til.  

Ingredienser

  • Valgfri stekt kjøtt eller grønnsaker (Vi skal ha entrecôte).
  • Ca. 100 - 150 gram god bacon (kan sløyfes om veg.)
  • En urtekvast. Gjerne rosmarin
  • 1/2 løk
  • 1 selleristang - husk å skrelle den.
  • 1 gulrot
  • 3 fedd med hvitløk
  • 1 ss. tomatpuré
  • En slant med hvitvin hvis du har.
  • 1 boks med hvitebønner - eller ferdige kokte bønner (må vannes dagen før)
  • God olivenolje

Kjøtt / grønnsaker

Stek kjøtt eller grønnsaker som man ønsker. Biff er godt, hjort / reisdyr / lam er nydelig til syrah. Smørstekte gulrøtter, bakte beter eller sellerirot er også nydelig.

Bønner

  1. Finhakk løk, selleristang og gulrot.
  2. Finhakk hvitløk og bacon.
  3. Stek sofritoen (løk, selleri og gulrot) i olivenolje i en middels varm gryte til gylden.
  4. Ha i bacon, urtekvast og hvitløk og la det surre et par minutter.
  5. Skyll bønnene godt i kaldt vann
  6. Ha i bønnene og tomatpuréen og bland.
  7. Ha i ca. 1/2 dl. vann, hvitvin eller kraft og kok litt inn.
  8. Ha i ca. en dl. olivenolje.
  9. La gryten stå på laveste temp. og trekke til seg smak.
  10. Smak til med salt og godt med svart pepper.

Vinen

Laurent Combier lager elegante, biodynamsike viner fra området rundt Crozes Hermitage. Han bruker ingen eikefat og foretrekker betong-egg.

Anbefalt vin: Combier Colline Rhodaniennes Syrah 2021 Kr. 208,00 ,-

Vi anbefaler  å servere den litt kjølig i starten.

Se opptaket her:

Vi gleder oss til smaking!

Mvh.