Mat- og vinkveld
Høstfest på toscansk
•
ca. et minutt
Mat- og vinkveld: 20.10. Skikkelig høstmat med en skikkelig høstvin: Vi tester en helt nydelig hvitløksspekket itaiensk fagioli all'olio. Vil syrahen klare denne smaksrike toscanske retten?
![Høstfest på toscansk](/content/images/size/w1200/2022/10/IMG_3047@0.5x.jpg)
Vi skal til Toscana og til Nord Rhone med en klassisk laget fagioli all'olio. Velg selv hva slags kjøtt eller grønnsaker du vil ha til.
Ingredienser
- Valgfri stekt kjøtt eller grønnsaker (Vi skal ha entrecôte).
- Ca. 100 - 150 gram god bacon (kan sløyfes om veg.)
- En urtekvast. Gjerne rosmarin
- 1/2 løk
- 1 selleristang - husk å skrelle den.
- 1 gulrot
- 3 fedd med hvitløk
- 1 ss. tomatpuré
- En slant med hvitvin hvis du har.
- 1 boks med hvitebønner - eller ferdige kokte bønner (må vannes dagen før)
- God olivenolje
Kjøtt / grønnsaker
Stek kjøtt eller grønnsaker som man ønsker. Biff er godt, hjort / reisdyr / lam er nydelig til syrah. Smørstekte gulrøtter, bakte beter eller sellerirot er også nydelig.
Bønner
- Finhakk løk, selleristang og gulrot.
- Finhakk hvitløk og bacon.
- Stek sofritoen (løk, selleri og gulrot) i olivenolje i en middels varm gryte til gylden.
- Ha i bacon, urtekvast og hvitløk og la det surre et par minutter.
- Skyll bønnene godt i kaldt vann
- Ha i bønnene og tomatpuréen og bland.
- Ha i ca. 1/2 dl. vann, hvitvin eller kraft og kok litt inn.
- Ha i ca. en dl. olivenolje.
- La gryten stå på laveste temp. og trekke til seg smak.
- Smak til med salt og godt med svart pepper.
Vinen
Laurent Combier lager elegante, biodynamsike viner fra området rundt Crozes Hermitage. Han bruker ingen eikefat og foretrekker betong-egg.
Anbefalt vin: Combier Colline Rhodaniennes Syrah 2021 Kr. 208,00 ,-
Vi anbefaler å servere den litt kjølig i starten.
Se opptaket her:
Vi gleder oss til smaking!
Mvh.
![](https://www.ypper.no/content/images/2022/10/Signatur-1.png)