Fredagstipset

Glem alt, kjøp reker og riesling

3 minutter

Tre nydelige viner til reker samt et proft smaketips du må teste.

Glem alt, kjøp reker og riesling
Rekesmørbrødet blir fort glemt i all grillreklamen. Reker er fremdeles en av våre beste råvarer. 

Å sette ord på mineralitet

Til tross fokusen på fancy marinader, amerikanske kjøttstykker og grill generelt skal vi verken glemme eller undervurdere den gode gamle reken. Og når man har reker er verdens beste reke-vin selvsagt et must.

Dagens fredagstips anbefaler tre viner fra basis samt lærer deg et triks til hvordan du blir bevisst på en av de vanskeligste "smakene" å sette ord på: nemlig, mineralitet.

Tørr riesling er mest anvendelig

Siden 70-tallet har vi elsket å hate riesling. Spesielt de sødmefulle. Men selv om enkelte produsenter velger å utnytte et svakt regelverk og pumpe ut klissete vin en masse, var det aldri meningen at vi som publikum skulle skjære alle over en kam.

Det finnes kanskje mye dårlig riesling i verden, men vi lover at det finnes langt mer som er godt. Også på den rimelige siden.

Dagens tips tar for seg tre tørre riesling-varianter. Ikke fordi de tørre er bedre, slik mange tror, men fordi de tørre er mer anvendelige til det vi skal snakke om i dag, nemlig den den klassiske "norske" reken.

Et spennende eksperiment blir det også tid til. For samtidig som vi spiser litt reke skal vi også lære litt om mat og drikke i kombinasjon.

Eksperimentet

Du trenger vin, reker (fersk eller tint), majones og sitron til dette eksperimentet i sensorikk og analyse.

  • Pill og spis en reke. Legg merke til den fyldige saltheten i den. Deretter legger du merke til hvordan tyggbarheten eller strukturen er. Mørere enn en gummistrikk får vi håpe.
  • Så tar du en slukt av vinen og smatter ekstra mye på den. Som du suger på en drops. Mineraler kan være som en viss salthet i munnen. Mineralske viner vil også ha en salgs fasthet. Akkurat som en ryggrad gjennom frukten og syren. Mineralitet tar altså plass i munnen, og gir vinen ekstra struktur.
  • Spis en reke til, og mens den nesten er ferdigtygget tar du en ny suge-drops av vin og legger merke til hva som skjer.
  • Merker du fremdeles ryggraden i vinen? Og forsterkes saltheten i reken? Blir det mer "sjø"? Eller "stein"? Alle disse sensoriske opplevelsene kan være med å indikere en slags mineralitet i vinen.
  • Når dette er gjennomført bygger du på smakene sammen med reken og tester med vinen. Først med majonesen "bar". Så med sitronsaft på toppen, og så med ekstra salt. Helt tilslutt tar du frem loff og smaker det hele sammen.

Vi tør å påstå at du, etter dette eksperimentet, plutselig forstår mer om mat og vin i kombinasjon enn ca. 97% av Norges befolkning.

Så enkelt kan det altså være. Og det er altså dette vi holder på med på Mat- og vinkveldene våre annenhver torsdag – vi øver oss på mat og vin i kombinasjon –samtidig som vi har det veldig trivelig, selvsagt. 😁

Her er våre riesling-anbefalinger

Varenummer: 9849002 / Karl Mat Riesling 2022 NB! Halvflaske. 

Karl May på halvflaske i 2022 er rett og slett et lite funn. Her får du lette mineraler og finmasket lett struktur i tillegg til god syre og deilig lime-frukt på nesen og i munnen. Slank, tørr og syrlig elegant vin. Husk å kjøpe to!

Varenummer: 15678201 // Bischel Appenheim Riesling

Litt mer kostbar, men desto mer mineralsk. Duft av lime og hint av tropisk frukt. Saftig, intens, mineralsk vin med god konsentrasjon og med et flott saltpreg i munnen. Høy syre. Liker du vinen så kjøp gjerne noen flere og legg det i kjelleren i 6-10 år.  

Varenummer: 15715606 // Weingut Korrell Riesling 2022 

Ekstremt mye mineraler får du ikke til denne prisen, men en god vin er det, og helt nydelig til rekene takket være en flott og intens duft og smak av lime og grønne epler. Vinen er overraksende lang og elegant. Denne er lur å ha i kjøleskapet sitt til nesten enhver anledning.

Ha en nydelig fredag og husk våtservietter!

Med vennlig hilsen.