Mat- og vinkveld

Galisiske reker med Treixadura

ca. et minutt

Har du et nært forhold til druen Treixadura? Mest sannsynlig ikke. Vi tester den til en galisiske reker.

Galisiske reker med Treixadura
En vri på pulpo gallego sammen med en spennende Treixadura fra Spania.

Pulpo Gallego er en kombinasjon av skalldyr og poteter og en av Galicias mest smakfulle retter og samtidig, en selvskreven følgesvenn til vinene fra Nord Spania.

Vi lager en versjon av retten som fort kan bli en hjemmelaget tapas-favoritt, men forenkler den litt med å erstatte blekksprut med reker.

Ingredienser

  • 3-4 kokefaste poteter.
  • litt rapsolje til steking.
  • Olivenolje
  • 1 fedd hvitløk
  • Ca. 300 gram reker, store scampi eller annet skalldyr.
  • 4 ss. majones
  • 2 x 1/4 sitron
  • 1/4 ts. røkt paprikapulver
  • 1/2 ts. hvitløkspulver
  • 1/2 ts. paprikapulver
  • Ca. 1/2 ss. finhakket persille.

Metode

  1. Kok poteter med skall på i saltvann.
  2. Vask, rens, eventuelt forstek rekene i ett minutt kjapt i rapsolje på høy temperatur hvis de er rå - avkjøl straks.
  3. Ha finhakket hvitløk i kald gryte med 3 ss. olivenolje, litt salt og en 1/2 ts. paprikapulver.
  4. Varm opp pannen med hvitløk - ca. 6 av 10. Stopp lenge før hvitløken er brun.
  5. Ha hvitløk- og paprikaoljen klar i en bolle.
  6. Finhakk persille og ha klar.
  7. Lag dressingen: Bland 1/4 ts. røkt paprika, 1/2 ts. hvitløkspulver og saften fra 1/4 sitron i 4 ss. majones.
  8. Sjekk potetene – når de er møre, hell av vann og avkjøl på benk.
  9. Skrell potetene når de er håndterbare.
  10. Skjær poteter i sirkler på tvers, ca. en lillefingerbredde.
  11. Anrett potetne på fat og hold lune i ovnen på 50 grader.

Servering:

  1. I en stekepanne, varm reker og olje på middels høy temp i maksimalt 2 minutter. Pass på å ikke brenne hvitløken.
  2. Ta ut fat og ha på majones rundt potetene.
  3. Dryss over litt ekstra paprikapulver.
  4. Hell over reker, olje og topp med finhakket persille.
  5. Ta med salt og en 1/4 sitron ved siden til bordet. Vi tilsetter mer om det trengs.

Vin:

Coto de Gomariz 2022

Se opptak av smakingen her: