Mat- og vinkveld

Fugl, sopp og freisa

2 minutter

Vi ser hva som bor i Piemontes "utrydningstruede" drue, Freisa og tester med litt kylling og sopp.

Fugl, sopp og freisa
Sopp og kylling er en klassisk kombinasjon. Vi tester en piemontesisk Freisa til retten.

Ingredienser

  • Ca. 300 gram kylling, kalkun eller kalv per person
  • Vegetar: Bak sellerirot i store skiver med smør og salt. Breiflabb er også bra.
  • 300 gram aromasopp
  • Rapsolje til steking
  • 5 ss. worchestersaus
  • 1 dl. fløte
  • Ca. 5 ss. smør
  • 1 kube kyllingkraft
  • Poteter og parmesan (hvis du lager det). Potetmos eller grønnsaker er også godt.

Metode

  1. La kyllingen eller kalkun komme til romtemperatur med salt på begge sider.
  2. Tørk godt av skinnsiden.
  3. Stek kylling i stekepanne på 7 av 10 med skinnsiden ned i rapsolje.
  4. Snu kyllingen og skru ned temperaturen.
  5. Ha oppi 2 ss. smør.
  6. Stek i ca. 5 min og skru av stekepannen.
  7. Kylling kan vanligvis lunes ferdig i stekepannen mens kalkun må i ovnen med termometer. I begge tilfeller skal temparaturen være 66 grader i midten.
  8. Ta kyllingen ut av pannen og i form og la den hvile i ovnen på 50 grader. Hell på litt olivenolje eller smør.
  9. Grovkutt aromasopp og hvitløk.
  10. Ha sopp i samme stekepannen og stek.
  11. Ha i hvitløk og surr kjapt.
  12. Ha i vann til det dekker soppen og en kube kraft. (Ja, det høres rart ut).
  13. Kok inn alt av vann og ha i 5 ss. worchestersaus.
  14. Roe ned temparturen til ca. 4 av 10 og ha i 1 dl. fløte.
  15. Ha i 2 ss. smør og kok inn til sausekonsistens.
  16. Hold lun på 1 av 10 - gjerne i en mindre gryte.

Potet og parmesan

  1. Kok kokefaste små poteter med skinn til møre i saltvann.
  2. Del poteter i to og ha i ildfast form.
  3. Vend inn 1 ss. smør og rist for å dekke alt.
  4. Høvle godt med parmesan over og stek på hard varme øverst i ovnen.
  5. Hold lun sammen med kyllingen.

Vinen

Franco Conterno Langhe Freisa Cascina Sciulun 2022

Server avkjølt på rundt 16 grader, men ikke iskald. Ta ut av kjøleskapet ca. 45 min før bruk.

Kan luftes / dekanteres om ønskelig. Vær obs. på bunnfall.

Se opptaket av smakingen:

Mvh.