Mat- og vinkveld

Fritert brød og enkel tomatvinaigrette

2 minutter

Mat- og vinkveld 27.juli. Sør-italiensk hvitt med deilige snacks.

En rustikk og herlig italiensk måte å servere kanapeer på. En dekadent versjon av bruschetta.
En rustikk og herlig italiensk måte å servere kanapeer på. En dekadent versjon av bruschetta. 

Deilig Sør-italiensk fra nyhetslippet

Det er på tampen av sommeren men vi kjører på med enda en enkel sommer-klassiker. Denne gangen blander vi et minne fra Piemonte med en superhit av en Sør-italiensk hvitvin.

Friciule - eller fritert brød finnes i hele Italia, men det var altså i Piemonte vi smakte det først. Mer om dette på sendingen som vi forøvrig gleder oss masse til!

Ingredienser og toppinger

  • 1 stk. basilikumsplante
  • 1 pk. cherrytomater eller tilsvarende. Fargen vil avgjøre fargen på vinaigretten.
  • Litt god spekeskinke.
  • 1 stk. mozzarella
  • 1 ss olivenolje
  • 1 ss eplesidereddik
  • salt.

Metode - Tomatvinaigrette

  1. Lag vinaigretten: Del ca. 8 tomater og ha i en blender sammen med eddiken og olivenoljen.
  2. Blitz og smak til med salt.
  3. Avkjøl i kjøleskap.
Deilig Sør-italiensk laget på to av landsdelens viktigste hvitvinsdruer. Godt til tomater!
Deilig Sør-italiensk laget på to av landsdelens viktigste hvitvinsdruer. Godt til tomater!

Ingredienser til brødet

Mange tenker at friciule er fritert brød, mens det egentlig er fritert deig. Hvis du ikke vil lage deigen, kjøp bare halvstekt pizzabunn.

  • 250 gr. mel
  • 125 ml. vann
  • 20 ml. olivenolje
  • litt salt
  • 5 gr. tørrgjær
  • Ca. 3 dl. rapsolje

Metode - brød

  1. Bland alle ingredienser og elt godt sammen i ca. 5 min.
  2. Hvil i 30 min.
  3. Elt og hvil igjen ca. 20 min.
  4. Ha godt med mel på bordet og velt ut deigen.
  5. Del deigen i to og kjevle ut den ene til en stor flat bunn. Du ser hvor mye du trenger etterhvert.
  6. Del fricula i biter. Paralellogrammer er klassisk så nå må det enten googles eller huskes fra mattetimene.
  7. Friter på 7 av 10 i en medium stekepanne.
  8. Avkjøl på rist og salt mens varm.
  9. Hold lun i ovnen på 50 grader med en klut i døren for å lufte.

Før smakingen

  1. Anrett mozzarella, skinke og noen cherrytomater på fat.
  2. Ha lunt brød og tomatvinaigrette ved siden av.

Vinen

A Mano Fiano Greco 2021

Se opptak av smakingen:

God smaking!

Mvh.