Mat- og vinkveld
Fritert brød og enkel tomatvinaigrette
•
2 minutter
Mat- og vinkveld 27.juli. Sør-italiensk hvitt med deilige snacks.
![En rustikk og herlig italiensk måte å servere kanapeer på. En dekadent versjon av bruschetta.](/content/images/size/w1200/2023/07/IMG_4626.jpg)
Deilig Sør-italiensk fra nyhetslippet
Det er på tampen av sommeren men vi kjører på med enda en enkel sommer-klassiker. Denne gangen blander vi et minne fra Piemonte med en superhit av en Sør-italiensk hvitvin.
Friciule - eller fritert brød finnes i hele Italia, men det var altså i Piemonte vi smakte det først. Mer om dette på sendingen som vi forøvrig gleder oss masse til!
Ingredienser og toppinger
- 1 stk. basilikumsplante
- 1 pk. cherrytomater eller tilsvarende. Fargen vil avgjøre fargen på vinaigretten.
- Litt god spekeskinke.
- 1 stk. mozzarella
- 1 ss olivenolje
- 1 ss eplesidereddik
- salt.
Metode - Tomatvinaigrette
- Lag vinaigretten: Del ca. 8 tomater og ha i en blender sammen med eddiken og olivenoljen.
- Blitz og smak til med salt.
- Avkjøl i kjøleskap.
![Deilig Sør-italiensk laget på to av landsdelens viktigste hvitvinsdruer. Godt til tomater!](https://www.ypper.no/content/images/2023/07/IMG_4642.jpg)
Ingredienser til brødet
Mange tenker at friciule er fritert brød, mens det egentlig er fritert deig. Hvis du ikke vil lage deigen, kjøp bare halvstekt pizzabunn.
- 250 gr. mel
- 125 ml. vann
- 20 ml. olivenolje
- litt salt
- 5 gr. tørrgjær
- Ca. 3 dl. rapsolje
Metode - brød
- Bland alle ingredienser og elt godt sammen i ca. 5 min.
- Hvil i 30 min.
- Elt og hvil igjen ca. 20 min.
- Ha godt med mel på bordet og velt ut deigen.
- Del deigen i to og kjevle ut den ene til en stor flat bunn. Du ser hvor mye du trenger etterhvert.
- Del fricula i biter. Paralellogrammer er klassisk så nå må det enten googles eller huskes fra mattetimene.
- Friter på 7 av 10 i en medium stekepanne.
- Avkjøl på rist og salt mens varm.
- Hold lun i ovnen på 50 grader med en klut i døren for å lufte.
Før smakingen
- Anrett mozzarella, skinke og noen cherrytomater på fat.
- Ha lunt brød og tomatvinaigrette ved siden av.
Vinen
Se opptak av smakingen:
God smaking!
Mvh.
![](https://www.ypper.no/content/images/2023/03/Signatur-3.png)