Mat- og vinkveld

Fransk kylling – engelsk chardonnay

2 minutter

Klassisk fransk og moderne chardonnay fra England. Ekte komfort møter ståltankene.

Fransk kylling – engelsk chardonnay
Vinterlig eller sommerlig, vanskelig å si, men erkefransk, det er i alle fall en kylling velouté.

Litt kylling, litt kål eller sopp med en god gammeldags fransk grunnsaus (velouté) til en stram engelsk chardonnay. Det må jo gå bra.

Ingredienser

  • 2 kyllingbryst med skinn (vegetar går for en variasjon av sopp og kål)
  • Rapsolje
  • 1 kube kyllingbuljong (vi bruker Maggi)
  • Brunede kyllingbein hvis du også lager kraft
  • Hvit pepper
  • 2 ss. hvetemel
  • Smør
  • Rosenkål, savoy- eller annen kåltype utenom grønnkål.

Metode

  1. Salt kyllingbryst på hver side og la komme til romtemperatur ca. 1 time.
  2. Miks kraftbase til velouté ved å opppløse 1 kylling-kraftkube i ca. 2,5 dl.vann. Hvis du koker kraft-kuben en time sammen med brunede kyllingbein eller 3-4 vinger eller klubber så blir alt selvsagt bedre.
  3. Tørk godt av kyllingbryst med papir.
  4. Ha i 2 ss. rapsolje i en stekepanne og skru på 8 av 10.
  5. Stek bryst med skinnsiden ned i 3 minutter. Press litt ned med stekespade – ellers, ikke rør.
  6. Snu kyllingen og stek i 3 minutter.
  7. Ha i 2 ss. smør, ta av varmen og la hvil i stekepanne på ettervarme i 6 minutter.
  8. Øs gjerne over litt smør.
  9. Når minuttene har gått, kontroller at kyllingbrystet nå er over 68 grader i kjernetemperatur. Stek mer om du må.
  10. Legg kylling på rist med skinnsiden opp i ildfast form og pepre.
  11. Hvil kjøttet i ovnen på 50 grader til klar.
  12. Lag saus: Visp sammen 2 ss. mel og 2 ss. smør i en gryte på 6 av 10.
  13. Når godt rørt sammen og gylden, tilsett – litt og litt – 2,5 dl. kyllingkraft.
  14. Ha ca. 1/2 ts. hvit pepper i sausen og kok inn til en god sausekonsistens.
  15. Smak til med salt og eventuelt litt pulverkraft.

Tilbehør

Du velger selv hva du liker av tilbehør. Helt vanlig stekt champignon er merkelig godt til dette. Alt av kål, unntatt grønnkål er også godt, og ikke minst en stresstest for chardonnayen.

Vi renset og delte rosenkål, hadde det i kokende vann med en klype havsalt i en stekepanne i 3 minutter, silte av vannet og hev oppi 2 ss. smør og brunet det hardt i 2 minutter. Godt!

Vinen

Simpsons Gravel Castle Chardonnay 2022

Serveres kald – ca. 12 grader.

Se opptaket av smakingen

Dette er toppen av komfortmat, så det blir bra i februar.


Mvh.