Mat- og vinkveld

Festmåltid med ekte ragu og sangiovese

2 minutter

Mat- og vinkveld 27. februar: Nydelig "søndagsmiddag "på italiensk med ragu og en flott italiensk i glasset.

Festmåltid med ekte ragu og sangiovese
Mer rustikt, klassisk og utrolig deilig blir det ikke. Ekte ragu alla Bolognese med italiensk rødt. 

A la famiglia

Den ekte italienske søndagsfølelsen er hva vi prøver å gjenskape denne gangen. Retten er en som nok de fleste har en vri på, men som vi har prøvd å gjøre så autentisk bolognesisk som mulig.

Vi har troen på vin fra Toscana og finner nok en gang frem sangiovese og samtidig en av Norges beste toscana-kjøp, Monterinaldis økologiske Chianti Classico.

Retten tester vi med pasta. Ristet brød er også ok. Du kan også fint lage sausen dagen før om du vil eller koke den kortere.

Vi forhåndskoker også pasta - vil du slippe det, så kjøp fersk. Men forhåndskokt fungerer utmerket.

Veg. alternativ: erstatt kjøtt med sopp, spesielt bra med steinsopp.

Ingredienser

  • 1/2 finhakket løk
  • Samme mengde finhakket selleristang og gulrot
  • Ca. 70 gram bacon, pancetta eller guanciale
  • Ca. 50 gram smør
  • 400 gram god kjøttdeig, gjerne fra slakter eller noe modent?
  • 1 god klunk rødvin
  • 2 toppede ss. god tomatpuré
  • 1 terning kjøttbuljong
  • 1 dl. vann eller kraft.
  • 1 dl. h-melk
  • Ca. 300 gram pappardelle, annen pasta (penne) eller ristet brød.
  • Litt olivenolje.
  • Litt Parmesan eller Grana Padano til servering

Metode

  1. Finhakk løk i små terninger.
  2. Finhakk samme mengde selleristang og gulrot.
  3. Finhakk bacon.
  4. Sviss grønnsaker og bacon i i smør eller olivenolje i en middels stor gryte på ca. 6 av 10 .(Ca. 5 min eller lengre)
  5. Lag plass i midten av gryten.
  6. Legg kjøttdeig i midten og brun den litt uten å røre for mye.
  7. Snu og brun litt til.
  8. Ha i en god skvett rødvin og rør godt rundt.
  9. Ha i tomatpuréen og rør godt rundt.
  10. Ha i 1 dl. vann med en terning oksekraft oppløst.
  11. Småkok under lokk i ca. 3 timer.
  12. Gjør retten ferdig med å ha i melken den siste halvtimen.
  13. Gjør klar pasta. Kok til al dente og avkjøl under masse vann.
  14. Ha pastaen tilbake i kald gryte og rør inn olivenolje slik at den ikke klistrer seg.

Kveldens vin

Monterinaldi Chianti Classico 2020
Varenummer: 11665301 / Kr. 250,-

Servering

  • La gryten med kald pasta stå klart på komfyren.
  • Bland inn saus, varm eller kald, med ca. 1 dl. vann og kok opp sammen i ca. 3 min.
  • Server med revet parmesan.

Se opptak av smakingen:

Dette er det bare å glede seg til! Ha en flott uke, alle sammen!


Mvh.