Mat- og vinkveld

Enkel Bouillabaisse

2 minutter

Denne gang lager vi en enkel, tomatisert fiskesuppe som kan varieres i det uendelige. Det spennende med denne er hverken suppen eller ingrediensene, men heller tilbehøret.

Enkel Bouillabaisse

(Livesmaking 22.april 2021)

Denne gang lager vi en enkel, tomatisert fiskesuppe som kan varieres i det uendelige. Det spennende med denne er hverken suppen eller ingrediensene, men heller tilbehøret.

Det er uvanlig i Norge å bruke dressing som tilbehør til fiskesuppe, men i byer som Nice og Marseille derimot, der er det like vanlig som brunost på nystekte rundstykker.

Det finnes mange viner som passer til denne retten, men vi tester ut hvordan en rimelig og trendy Muscadet gjør det.

Last ned pdf. til råvareliste og oppskrift under.

Fiskesuppe - gode porsjoner til to personer

Ingredienser:

Fiskesuppe:

  • 1 stor løk eller to små
  • 3 fedd hvitløk
  • 1 stk. chili
  • ¼ fennikel eller 2 stk. selleristang
  • 1 liten gulrot
  • 1 boks hermetisk tomat
  • ca 400 gram fisk - variert utvalg
  • 1 nett blåskjell eller tilsvarende
  • 1 ½ dl. hvitvin
  • ½ ts røkt paprikapulver
  • 2 ss hvitvinseddik
  • Litt fersk eller tørket timian
  • 1 ss soyasaus
  • 1 ts. finhakket skall fra appelsin - ikke ta med det hvite
  • Olivenolje
  • Salt
  • Pepper
  • Godt med persille

Rouille

  • 100 gram majones
  • ½ sitron
  • ½ ts røkt paprika
  • 1 fedd hvitløk
  • 20 gram parmesan
  • En dæsj soyasaus
  • En dæsj gurkemeie
  • En liten håndfull krutonger
  • Hvitvinseddik
  • Salt

Fremgangsmåte - fiskesuppe:

  1. Finhakk løk.
  2. Brun løken i olivenolje i en gryte og røkt paprikapulver.
  3. Tilsett finhakk hvitløk og chili uten frø.
  4. Tilsett finhakk fennikel (eller selleristang) og gulrot.
  5. Ha oppi ½ dl. hvitvin
  6. Tilsett en boks tomat i gryten med grønnsakene. La det småputre.
  7. Del fisken opp i terninger.
  8. Ha i blåskjell og 1 dl hvitvin i en annen gryte og damp de under lokk i 5 min.
  9. Sil kraften fra blåskjellene oppi gryten med grønnsakene.
  10. Pell en liten håndfull blåskjell, finhakk og ha i gryten med grønnsakene, spar resten til garnityr (hele blåskjellene).
  11. Smak til med masse salt og pepper.
  12. Tilsett en liten bunt timian og trekk gryten videre.
  13. Tilsett en dæsj med soyasaus og hvitvinseddik
  14. Om ønsket kan du finhakket resten av blåskjellene og tilsette dette i suppen.
  15. Riv samtidig litt av skallet fra appelsin over.
  16. Tilsett fisk i biter og la det trekke i 5 minutt.
  17. Juster tykkelsen på suppen med vann eller kraft. Vi tilsetter ½ dl vann.
  18. Ha i blåskjell og finhakket persille. Retten er nå klar til servering.

Fremgangsmåte - rouille:

  1. Sylt hvitløken: Putt den i en bolle sammen med en dæsj hvitvinseddik og salt. La stå i noen minutter.
  2. Bland majones, sitronsaft, røkt paprika og finhakket hvitløk.
  3. Tilsett finrevet parmesan.
  4. Tilsett en dæsj soya og gurkemeie.
  5. Tilsett litt knuste krutonger.
  6. Smak til med salt og pepper.

Servering

Server fiskesuppe med revet ost, krutonger og rouille.

Vin

Ch. du Coing de St. Fiacre Comte de St. Hubert 2018 (varenummer 4746801), 224,90 kr