Mat- og vinkveld

Forenklet "Eggs Benedict" med østerriske bobler

2 minutter

Klarer du denne sausen, klarer du alt.

Forenklet "Eggs Benedict" med østerriske bobler
Sauce hollandaise er kanskje verdens beste saus. Sånn lager du den og beholder kontroll samtidig.

Det store spørsmålet denne gang er om hollandaisen vil sprekke mens vi smaker vinen.

Vi skal faktisk prøve oss på verdens beste, men også skumleste saus: Sauce Hollandaise.

Med alternativ

Går det ikke så går det ikke, men kombinasjonen er likevel så aktuell flere ganger i året at vi må prøve oss. Lykkes du så vil aldri angre på at du prøvde.

Men har du verken nerver eller tid til så blander du: 2 ss. seterrømme med 1 ss. majones, saften av en kvart sitron og 1 ts. dijonsennep. Absolutt godt det også.


Retten er altså, et ristet brød, med kokt egg (smilende), laks eller skinke og så sausen over det hele.


Ingredienser (til 2 personer)

  • Lyst brød - helst brioche - typ. ostebolle eller tilsvarende på butikken
  • Skivet røkelaks eller kokt skinke
  • 1 sitron.
  • 5 egg.
  • 2 ts. hvitvinseddik eller 7% eddik
  • Dijonsennep
  • 2 ss. majones
  • 150 gram smør + smør til steking av brød
  • Litt finhakket gressløk.

Metode

Det beste her er å bruke en tykkbunnet bolle som passer over en liten gryte. Dette skal bli vannbadet vårt.

Viktig: For å holde sausen varm – uten at den overstiger 65 grader og sprekker –kan du oppbevare sausen i en forhånds-oppvarmet termos (enklest) - eller vannbad-metoden beskrevet nederst.

Metode - brød og kokt egg

  1. Lag dressing til brødet av 1 ss. majones, 1 ss. sennep og saften av en kvart sitron.
  2. Stek brødet gyldent i smør.
  3. Ha 2 medium / large egg i en gryte med lunket vann og kok raskt opp.
  4. Når vannet koker, sett timer på 6 min. og 20 sek. Når ferdig, ta gryten med egg av pannen og stopp kokeprosessen med litt rennende vann.
  5. Ta forsiktig av skallet og oppbevar egg og brød lunt.

Metode Hollandaise

  1. Lag brunet smør ved å smelte opp 150 gram smør i en gryte.
  2. Ta smøret av varmen når den skummer pent brunt.
  3. Sil smøret over i en glassmugge eller noe som er lett å helle fra. La smøret avkjøle seg litt på benken.
  4. I en tykkbunnet glass eller porselensbolle - visp sammen 2 eggeplommer med 2.ts eddik, 2 ts. sennep og en klype salt.
  5. I vannbad-gryten - varm opp vann til det såvidt damper
  6. Plasser egge-bollen over og begynn å vispe inn smøret. Bollen skal ikke berøre vannet.
  7. De første 10 dråpene skal piskes inn 2-3 dråper om gangen etter hverandre. Deretter kan du ha mer halv-teskje-porsjoner med smør og øk mengden helt til alt smør er brukt opp.
  8. Smak til med saften av en liten kvart sitron.
  9. Smak - skjønner du nå hvorfor vi måtte lage denne sausen?

Holde sausen varm - vannbad-metoden

Trikset nå er å holde sausen varm mens vi smaker vinen. Bruker du / har ikke termos (uten kaffesmak) gjør du dette:

  1. Ha varmt vann fra springen i en større gryte. Sausebollen skal flyte fritt i vannet. Det er essensielt at vanndampen slipper ut på sidene.
  2. Sett denne gryten på det absolutt laveste på komfyren. Kanskje til og med med gryten litt på siden av platen. Overstiger vannet (og sausen) 65 grader er det over og ut. Ca. 40-45 grader er perfekt.
  3. For sikkerhets skyld, ha klart et lite glass vann med en teskje i. Sprekker det så bland inn en teskje med vann om gangen og pisk for harde livet.

Servering

Smør dressing på brødet og legg over delte egg. Over dette igjen legger du laks eller skinke. Hell den lune hollandaisen over skivene og ha litt gressløk på toppen. Server straks.

Vin

Toni Hartl Sekt Brut Reserve 2018

Serveres avkjølt.

Se opptak av smakingen her: