Mat- og vinkveld

Chardonnay og kraft av skalldyr

ca. et minutt

Hvor langt kan du "strekke" en chardonnay før den begynmner å slite litt? Vi lager skalldyrskraft på budsjett og tester en av markedets mest brukte chardonnayer.

Chardonnay med skalldyrskraft

Ingredienser

  • Litt hvit fisk
  • Ca. 1 tommel revet ingefær
  • Litt sukker og salt
  • Ca. 400 gr. frosne reker
  • 1/2 løk
  • 2 fedd hvitløk med skall
  • 1 selleristang grove biter
  • 2 knuste små tomater
  • en god klunk hvitvin
  • Litt rapsolje
  • 3 ss. tomatpuré
  • 1/2 dl. kremfløte
  • 1,5 ss. smør
  • Saften av en 1/4 sitron
  • Litt olivenolje

Metode

  1. Mariner fisk i et godt dryss av 50/50 sukker, salt + grovt revet ingefær (skallet kan være på).
  2. Pell reker i en skål og spar skall.
  3. Stek rekeskall i tørr, vid stekepanne på ca. 8 til den ikke damper lengre. Husk vifte!
  4. Demp varmen og tilsett en dæsj rapsolje.
  5. Rør inn tomatpuréen. 1 min.
  6. Tilsett tomat, hvitløk, hvitvin og stangselleri
  7. Dekk med vann og småkok i ca. 35 min.
  8. Vask fisken ren for all marinering og bak i ovnen på 125 grader i ca. 20-25 min.
  9. Sil kraften over i en gryte.
  10. Tilsett fløte og kok inn (varme ca. 6) til sausekonsistens.
  11. Når fisken er klar hold varm på 60 grader.
  12. Ha reker i bunn av skål med fisken på toppen.
  13. Pisk inn smør og sitronsaft i sausen og kok den kjapt inn i 1 min
  14. Hell over fisken og pynt med olivenolje.

Vin

Sandhi Santa Barbara Chardonnay 2020
Varenr. 7882701 / Kr. 283,90-