Mat- og vinkveld
Butterdeigssopp med tysk pinot
•
2 minutter
Anvendelig sopp-duxcelle på butterdeig med spätburgunder fra kalksteinsjordsmonn i Baden.
![Butterdeigssopp med tysk pinot](/content/images/size/w1200/2024/06/IMG_5818.jpg)
80-tallet kaller:
Vi tester ut en rett som både kan fungere som en kraftfull forrett, sommer-aperitiff til en rosa musserende eller som tilbehør til vilt, storfe eller fugl.
Ingredienser
- 1 pk. frossen butterdeig.
- 500 gram kraftbein av storfe (kraftkuber kam brukes som alternativ).
- Ca. 400 ggram assortert sopp
- 3 stk. sjalottløk
- 1 fedd hvitløk
- Ca. 5 ss. smør
- 2 ss. balsamisk eddik.
- Litt revet parmesan
Metode
- Ta ut 2 butterdeigplater og tin.
- Grill kraftbein (hvis du bruker) i ovn eller airfryer.
- Ha bein i en gryte når godt brunet. Dekk med vann og kok i 3-4 timer.
- Reduser kraften til 0.5 liter kraft.
- Grovhakk soppen og sjalottløk.
- Brun sjalott på ca. 7 av 10 i stekepanne med 1 ss. smør.
- Ha i sopp og stek i rundt 5 minutter sammen med finhakket hvitløk.
- Når kraften er ferdig, hell på 0,5 liter kraften over soppen.
- Beina i gryten kan det kokes en andre kraft på om du ønsker.
- Reduser sopp og kraft til den er ca. 4 ss. saus igjen i bunn av pannen.
- Ha i 2 ss. smør, 2 ss. eddik og smak til med salt og litt pepper.
- Del butterdeigsplater i to og brett opp alle kanter.
- Bruk en gaffel og prikk bunnen på butterdeigsfirkantene.
- Visp et egg og pensle butterdeigen.
- Stek på 180 grader i forvarmet ovn i ca. 15 minutter til gylden
- Smelt 2 ss. smør i en liten gryte.
- Når butterdeig er ferdig, skrap ut midten og lag plass for soppen.
- Pensle kantene med smør.
- Butterdeig skal hvile i ovnen på ca. 50 grader
- Hold soppen lun på 1 av 10 i stekepanne.
Servering
Ha soppen i butterdeigen og server. Ha med litt parmesan til bordet.
Vin: Gebrüder Mathis Kalkbödele Spätburgunder 2020.
Vinen kan gjerne serveres på 16 grader og har godt av en liten time i karaffelen.
Se opptak av smakingen her:
Mvh.
![](https://www.ypper.no/content/images/2023/03/Signatur-3.png)