Mat- og vinkveld

Butterdeigssopp med tysk pinot

2 minutter

Anvendelig sopp-duxcelle på butterdeig med spätburgunder fra kalksteinsjordsmonn i Baden.

Butterdeigssopp med tysk pinot
Er det noen som husker butterdeig på middagstallerknen? Her er den i 2024.

80-tallet kaller:

Vi tester ut en rett som både kan fungere som en kraftfull forrett, sommer-aperitiff til en rosa musserende eller som tilbehør til vilt, storfe eller fugl.

Ingredienser

  • 1 pk. frossen butterdeig.
  • 500 gram kraftbein av storfe (kraftkuber kam brukes som alternativ).
  • Ca. 400 ggram assortert sopp
  • 3 stk. sjalottløk
  • 1 fedd hvitløk
  • Ca. 5 ss. smør
  • 2 ss. balsamisk eddik.
  • Litt revet parmesan

Metode

  1. Ta ut 2 butterdeigplater og tin.
  2. Grill kraftbein (hvis du bruker) i ovn eller airfryer.
  3. Ha bein i en gryte når godt brunet. Dekk med vann og kok i 3-4 timer.
  4. Reduser kraften til 0.5 liter kraft.
  5. Grovhakk soppen og sjalottløk.
  6. Brun sjalott på ca. 7 av 10 i stekepanne med 1 ss. smør.
  7. Ha i sopp og stek i rundt 5 minutter sammen med finhakket hvitløk.
  8. Når kraften er ferdig, hell på 0,5 liter kraften over soppen.
  9. Beina i gryten kan det kokes en andre kraft på om du ønsker.
  10. Reduser sopp og kraft til den er ca. 4 ss. saus igjen i bunn av pannen.
  11. Ha i 2 ss. smør, 2 ss. eddik og smak til med salt og litt pepper.
  12. Del butterdeigsplater i to og brett opp alle kanter.
  13. Bruk en gaffel og prikk bunnen på butterdeigsfirkantene.
  14. Visp et egg og pensle butterdeigen.
  15. Stek på 180 grader i forvarmet ovn i ca. 15 minutter til gylden
  16. Smelt 2 ss. smør i en liten gryte.
  17. Når butterdeig er ferdig, skrap ut midten og lag plass for soppen.
  18. Pensle kantene med smør.
  19. Butterdeig skal hvile i ovnen på ca. 50 grader
  20. Hold soppen lun på 1 av 10 i stekepanne.

Servering

Ha soppen i butterdeigen og server. Ha med litt parmesan til bordet.

Vin: Gebrüder Mathis Kalkbödele Spätburgunder 2020.

Vinen kan gjerne serveres på 16 grader og har godt av en liten time i karaffelen.

Se opptak av smakingen her:

Mvh.