Fredagstipset

Rimelig vin til biff, chevre salat eller asiatisk

2 minutter

Det finnes overraskende gode matviner også under 200 kroner.

Rimelig vin til biff, chevre salat eller asiatisk
Hvilken vin vil du ha til asiatisk take away?

Vinens egenskaper

En fin måte å velge vin er å tenke litt over hvilken "jobb" den skal gjøre til maten.

Her er våre forslag til vin under 200 kroner til chevre salat, asiatisk take away, et stykke grillet kjøtt og mer.

Prøv heller prosecco

En stor misoppfatning er der man tenker at jo dyrere vinen er, jo bedre blir den til maten.

Ta for eksempel ferske jordbær. På grunn av den naturlige sødmen i jordbærene blir det faktisk "feil" å velge en tørr musserende vin. Når regelen om at vinen bør inneholde like mye sødme som maten blir champagne og jordbær oftere en mismatch enn full klaff.

En langt bedre vin er heller noe med åpenbar fruktighet og gjerne litt restsødme som en Prosecco eller helst Moscato d'Asti.

Legg baroloen i kjelleren

Det samme kan man si for eksempel om rødvin og grillet kjøtt. I stedet for å handle inn en fersk barolo eller brunello til dobbel pris kan man gjerne velge noe rimelig, saftig og fruktig fra Argentina eller kanskje noe enklere fra en satelitt-appellasjon i Bordeaux.

Nøkkelen til kombinasjon er da; middels fylde, god syre og god struktur. Alt dette har hhv Malbec eller en cabernet / merlot fra Bordeaux.

– Når det er sagt er det selvsagt aller best å kjøpe alle vinene og heller legge baroloen i kjelleren til den er drikkeklar.

60% cabernet gir struktur til kjøttet. 40% merlot står for "kosen".
60% cabernet gir struktur til kjøttet. 40% merlot står for "kosen". 

Vin til take away asiatisk

For østers finnes det også rimeligere løsninger. En muscadet under 200 kroner kan gjøre det vel så bra til østers naturel som en knusktørr og fersk cremant eller champagne.

Og det fortsetter: En riesling feinherb eller kabinett til sushi. Vinen kan du også bruke samme vin til nesten all asiatisk take away - også hvis maten er litt sterk.

Nøkkelen her er høy aromatikk, god syre og litt restsødme.

God vin med meget anvendelige 46 gr. restsødme. Høy syre gir likevel en lett og frisk munnfølelse.
God vin med meget anvendelige 46 gr. restsødme. Høy syre gir likevel en lett og frisk munnfølelse. 

Vin til chevre salat

Pizza eller Ragu? Velg en enkel og fruktig sangiovese. En sommerlig chevresalat? Ikke sikkert at du trenger en Sancerre, de begynner forøvrig å bli ganske kostbare. Istedet velger du kanskje en enkel og rimelig Sauvignon Blanc fra New Zealand.

Fruktig og direkte. Sauvignon er en aromatisk druetype som passer perfekt til fersk chevre
Fruktig og direkte. Sauvignon er en aromatisk druetype som passer perfekt til fersk chevre

Et unikt vinfelleskap.  

Er du nysgjerrig på et spennende og lærerikt vinfelleskap? Les mer om Mat- og vinkveld med Ypper. Send oss en epost hvis du lurer på noe!

Håper det smaker!

Mvh.