Mat- og vinkveld

Bordeaux med pepperbiff

2 minutter

En ti år gammel bordeaux møter en punk-rock vri på klassisk "Steak au poivre". Dette blir interessant.

Bordeaux med pepperbiff
Enkel rett, men fullstappet med smak. Og denne sausen, den kommer du til å lage mange ganger.

Til den klassiske franske rett "Steak au poivre" - pepperbiff - har vi hentet en hurtig-saus fra en legendarisk punk-rock kokk fra England. Hvordan vil sausen stå til en moden bordeaux?

Ingredienser

  • Ca. 2,5 cm tykk entrecôte (som vi lager her) eller en eller annen variant av okse.
  • Stekt nakkekotelett av svin er også godt. For vegetarversjonen bruk stekt sopp.
  • Brekkbønner, spinat eller sopp - det man liker.
  • Ca. 4 ss. smør
  • Ca. 2 ss. rapsolje
  • 5 ss. worchestersaus - ja, fem spiseskjeer, faktisk.
  • 1 dl. kremfløte
  • Ca. 1 ss. knust svart pepper
  • 1/2 kube kyllingbuljong
  • 1 ss. grønn pepper i lake – om du har - finnes i Meny-butikker
  • Saften av en halv sitron

Metode

  1. Ta ut entrecote og salt den lett på begge sider.
  2. Hvil den på kjøkkenbenken på rist og la den nå romtemperatur - ca. en time.
  3. Varm stekepanne til ca. 8 av 10 med ca. 2 ss. rapsolje.
  4. Tørk godt av biffen med papir og stek i 2 minutter uten å røre. Snu og stek videre.
  5. La biffen hvile i fem minutter på rist og kvern godt med pepper på den.
  6. Skru ned pannen litt.
  7. Etter fem minutter – stek biffen videre i ett minutt på hver side.
  8. Er biffen veldig tjukk, hvil og stek i nye 1 minutt på hver side.
  9. Legg på rist og hvil i ovnen på 50 grader på over / under varme.
  10. Kast overflødig olje fra stekepannen – Ikke vask den!
  11. I samme stekepanne, hell på worchestersaus og kok inn.
  12. Når væsken tykner, hell alt over i en liten gryte.
  13. Bruk en slikkepott og få med alt. Hvis du vil kan du også bruke en sil.
  14. Hell så i kremfløten, knus i kyllingbuljong-kuben og ha i alt svart og grønn pepper.
  15. Kok inn til nydelig brun, litt tykk gylden saus.
  16. Smak til med flaksalt – ca. 1 -2 klyper.
  17. Rør inn i ca. 2 ss. smør.
  18. Rett før servering - skvis inn sitronsaften.

Tilbehør

Tilbehøret velger du selv, det vi liker å gjøre er å koke brekkbønner i ca. 1 minutt i kokende vann i stekepanne, så helle ut vann og ha i 1 ss. smør og litt olivenolje.

Stekt sopp med spinat er også godt. Bruk gjerne hvitløk, men helst ikke for mye eller rå, siden den vil dominere vinen.

Klassisk left bank bordeaux fra Haut Medoc. Forvent en ujålete og litt røff variant til tross alderen.

Vinen og servering

Vin serveres på rundt 18 grader - ta ut av kjøl ca. 40 min før.

Ch. Bertrand Braneyre 2012

Lufting ikke nødvendig. Server i store glass. Dette blir bra - gled dere til sausen!

Se opptak av smakingen:

Mvh.