Mat- og vinkveld

Fransk bondekost med fyldig argentinsk

2 minutter

Mat- og vinkveld den 25.august: Vi tester en såkalt "one pot wonder" – en fransk kylling bonne femme med smakfull sak fra Argentina.

Fransk bondekost med fyldig argentinsk
En fransk "bonne femme" lager seg så og si helt selv. 

Noe av det enkleste og mest tilfredstillende man kan lage er rustikke gryteretter. En fransk kylling "Bonne Femme" i denne forenklede versjonen som "lager seg selv" og trenger ikke mer enn ca. 15 minutter steke / koketid.

Hvordan vil denne fyldige klassiske retten stå til en fremoverlent semillon fra Argentina?

Ingredienser

  • 1-2 kyllingbryst
  • 1/2  kål eller spisskål
  • 1/2 stor løk
  • Ca. 3 -4 ss. smør
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 dl. hvitvin
  • 1 dl. kremfløte
  • Ferske eller tørkede urter
Hjemme alene fest i stekepannen. Denne retten gjør seg også på tur dersom man liker sånt. 

Metode

  1. Del kål og løk i to og skrell av de ytterste bladene.
  2. Stek grønnsakene i tørr panne på sterk varme.
  3. Når grønnsakene har fått farge på begge sider senk temperaturen på pannen.
  4. Dytt grønnsakene litt til siden og tilsett 1 ss. smør og en skvett olivenolje der det er blir ledig.
  5. Stek kylling på middels varm panne med skinnsiden ned.
  6. Snu når kyllingen er gylden.
  7. Tilsett hvitvin og fløte øg rør litt sammen.
  8. Hiv over litt grønne urter og trekk under lokk i 10 minuter på lav temperatur.
  9. Ta av lokk og la pannen redusere i ca. 5 minutter til.
  10. Smak til med resten av smøret og salt og pepper.
  11. Hold varm på pannen (ca. 1) eller i ovnen på 50 grader frem til smaking.
For en vin. Valle de Uco og landsbyen Tupugnato er en av argentinas kjøligste vinområder.

Kveldens vin!

Zuccardi Polígonos Semillon 2021

Se smakingen i opptak: