Fredagstipset

Verdens nydeligste osteservering

2 minutter

Perfekt til nyttårsfeiringen: En av verdens beste og mest sofistikerte velkomstsnacks lager seg helt selv.

Verdens nydeligste osteservering
Mont d'Or lager seg selv og kler en fatlagret vin, gjerne fra Burgund.

Smeltet alpeost

Arrangerer du en slags form for festivitas eller skal kose deg litt ekstra på nyttårsaften, er en klassisk Mont d'Or-servering noe av det enkleste og fineste du kan finne på.

Som de som har en ekstra mage for dessert, finnes det også de som klarer bare bitte litt mer feit og deilig høytidsmat.

Sånn har i alle fall vi i Ypper det når vi forbereder, og ikke minst gleder oss til litt smeltet alpeost på nyttårsaften.

Det beste med det hele er faktisk at Mont d'Or lager seg selv. Legg den hel på litt aluminiumsfolie på 160 grader og la dem smelte sakte i ca. 25 minutter.

Server ristet brød som kan dyppes i osten, kokte poteter, syltede grønnsaker hvis du vil føle deg litt sunnere, eller strø ekstra bacon på toppen hvis du har tenkt deg på løpetur på årets første dag.

En kremet munnfølelse

Moden Champange eller Cremant de Bourgogne er nydelig til Mont d'Or, men helst kan vi tenke oss en vin vi vet har gjennomgått malolaktisk gjæring og i tillegg, fått en viss tid på bunnfall.

Både "malo" og tid sur lie vil gi vinen, og da snakker vi chardonnay, avrundet syre, og en ekstra kremet munnfølelse. Dette vil passe osten enda bedre enn la oss si en skarp og syrlig riesling fra Mosel.

Så da er det bare å lete i kjelleren.

Skal du på polet likevel, har vi lett for deg:

Dom. des Crêts Mâcon-Chardonnay L'échenault de Serre 2021 er vårt valg fra basisutvalget. Finner du den ikke, kan du be om en annen vin i samme stil.

Dette er en chardonnay fra den sørlige og noe varmere delen av Burgund, noe som vanligvis gir litt modnere frukt og lavere syre. I tillegg har vinen fått et opphold på både fat og bunnfall.

Den koster litt mer enn det du kanskje betaler til vanlig, men til en såpass intens ost og i følge med ristet brød, vil det til å lønne seg med høyere konsentrasjon i vinen.

Ha en nydelig feiring og tusen takk for at du følger oss i Ypper!

2024 blir en nydelig år for mat- og vin hos oss, så send oss gjerne en epost hvis du har lyst å prøve en av mat- og vinkveldene våre.

Les mer om mat- og vinkveld med Ypper