Nyheter på polet

Våre juleviner 2022

4 minutter

Allround gode kjøp, bobler, lutefiskvin, pinnekjøttvin og mye annet. Her er Yppers julevinsliste 2022.

Våre juleviner 2022
Allround gode kjøp, bobler, lutefiskvin, pinnekjøttvin og mye annet. Her er Yppers julevinsliste 2022. 

Våre juleanbefalinger for 2022

Vinene til jul planlegges her i huset. Hva har vi lyst å drikke og til hvilken mat?

I løpet av året har vi kommet over en del godt. Noe har dere smakt, mens andre ikke. Av de beste tingene er det selvsagt litt skrapt, men fremdeles er det mye bra.

Her er vinene vi kommer til å ha på plass i god tid før "Grevinnen og Hovmesteren" snurres i gang i år.

Artikkelen inneholder:

  • anbefalte bobler og generell rød og hvit.
  • Vin til pinnekjøtt
  • Vin til lutefisk
  • Link hvis du vil oppgradere til årsmedlemskap.
  • Vin til svineribbe
  • Vin til kalkun
  • Vin til juletorsk

Bobler og "allround" rød og hvit.

Først en liten bobleanbefaling. Dette er en flott, strukturert, mineralsk og elegant sak som duger til både pinnekjøtt, nyttårskalkun og lutefisk og som også kan brukes til - ja, rett og slett feiring.

Rimelig, saftig, lett å drikke og proppfull av saftige mørke bær. Kanskje passer den også ribben?

Wirklich? En mineralsk riesling til 170 kroner? Ja, det stemmer. En tørr vin med 7,7 gr. syre og RS er faktisk utrolig anvendelig. Meget godt kjøp.

Pinnekjøtt / Smalahove

Forleden testet vi konsentrasjon mot restsødme til smalahove. Begge fungerer, men vi holder likevel en knapp på tørr vin med god konsentrasjon.

Kanskje verdens hyggeligste fyr, Kai Schätzel lager alltid ekspressive, syrlige og spennenede rieslinger. Denne vinen er et must å ha i hus og vil også fungerer bra til pinnekjøttet for de som avstår fra øl og akevitt. NB: RS 39 gr. (men mot pinnekjøtt merkes ikke sødmen).

Til krevende mat trenger man viner med litt trøkk. Det varmere klimaet helt sør i Pfalz gir en solmodenhet og intensitet som få andre tyske vinområder. Dette er en topp "Grand Cru" tørr riesling med masse konsentrasjon, mineralitet og struktur.

En siste lille godbit: Nydelig limepreget syrlighet er et kjennetegn på viner fra Rheingau. Lenchen er rett og slett en ikonisk vinmark og denne vinen blir garantert solgt ut før jul. 79 gr. RS oppleves mindre søt nå som vinen har fått litt alder. Vær forberedt på deilige madarin-toner og petroleum på nesen.

Lutefisken

Til lutefisk gjelder tørr hvite viner med smakskonsentrasjon og gjerne rikhet for å stå i mot både bacon og ertepuré.

Rart at denne vinen fremdeles er i hyllene og har gått under radaren til mange. Men, ikke alle har hørt om Chenin blanc, og da, klassisk chenin fra Savennieres. Tørr vin, masse smak og konsentrasjon. Helt nydelig til fisken.

Semillon gir fyldige viner, noe som er bra for lutefisken. Dette er en tørr, utrykksfull og overraskende mineralsk vin fra et kjølig område som har akkurat nok intensitet til å dra i land lutefisken.

Svineribbe

Denne spätburgunderen har vi jo nettopp testet på sending, men da til en annen rett. Det vi også gjorde, uten å fortelle dere om det, var at vi smakte den mot svineribbe. Helt nydelig var det, og så ganske rimelig vin, da!

God gamay fra det granittholdige jordsmonnet nord i beaujolais kler svineribben på flere måter. Klimaet er litt varmere enn burgund, men samtidig har man i de beste utgavene en flott mineralitet og syrlighet i vinene.

Kalkun

Noen spiser også kalkun på julefaten, mens de aller fleste nyter den når vi runder året. Vi har gått for moderate garvestoffer til fuglen men den kan også nytes med en litt fyldig chardonnay.

Nesten hvilken som helst Pinot Noir vil fungerer med kalkunen, men hva med å være litt eventyrlysten i 2023? Trosseau er en av de lokale røde druene i Jura. Saftig vin med smak av sursøte bær. God frukt, og deilig med. fyldig vin til fuglen.

Så god at det ikke var råd til bilde. Det er ikke sikkert den dukker opp, men får du tak i denne så er du inne for en overraskende god vin som tydeligvis har blitt helt oversett. Klokkerene jordbær og kirsebær, nydelig syre og 14,5% abv. som bæres av frukten.

Juletorsk

Med juletorsk har vi tenkt betyr fisk med sandefjordsmør og kanskje et innslag av bacon. Uansett, har vi gått for en vin med litt størrelse - kanskje bare fordi det er jul.

Flott vin fra Norditalia laget på pinot blanc og chardonnay. Et lite snev av eikefat men med god fylde og frukt til å tåle det. Flott syrlig utgang.

Noen foretrekker rødt til torsken - og ja, det fungerer sålenge man ikke tar helt av med garvestoffene. Adi badenhorst har laget en akkurat passe stram vin som er godt til fisken og som også takler en liten bit med bacon til.