Fredagstipset

Pinot i påsken

2 minutter

På tur opp et fjell eller til sjøen i påsken? Ta med deg denne rimelige, enkle, og svært anvendelige pinot noiren.

Pinot i påsken
And i påsken? Her er en rimelig pinot fra basislisten du kan prøve.

En solvegg-vin?

Det blir vel kanskje en liten anledning for en deilig flaske pinot noir i påsken? Vårt fredagstips til akkurat 200 kroner kler både lyse kjøttretter, hvit fisk og solveggen.

Matvennlige viner

Vinimportørene leter med lys og lykter etter gode, rimelige pinot noir for tiden. Og det er bra, for selv om de rimelige utgavene av denne eksklusive druen er langt mindre elegante enn de mer raffinerte utgavene, er det vanskelig å motstå de saftige og deilige røde bærene vi ofte finner i en god pinot noir.

Viner laget på Pinot Noir er matvennlige, men selvfølgelig passer de ikke til alt. Jo mer strukturert - les garvestoffer og nye eikefat, jo mer varme proteiner trenger du, og jo mer struktur kan du ha i maten.

Har vinen derimot ligget mest og lengst på ståltanker, vil det som oftest være mindre garvestoffer, jo færre proteiner trenger du, samt at stykningsdelene du bruker godt kan være mørere.

Med andre ord: Hvit fisk, lyst kjøtt og rå, kokte og syltede grønnsaker til vin med lite garvestoffer; og lammelår, pannestekt biff, and og al dente rotgrønnsaker til mer garvestoffer.

Også bra til fisk

Ukens fredagstips er en deilig, og relativt rimelig priset sydlandsk pinot noir fra California.

Vin: Hillside Pinot Noir gir en intens duft av rips. Den har en bløt og fruktig inngang til en rund og saftig munnfølelse. Litt under middels syre. Enkel og saftig frukt som får jobben gjort. Krydret finish som er middels lang. Litt fatlagring bedrer strukturen i vinen og gjør at vi tror den kan takle andebryst. 85 p.

Det er ikke ofte vi anbefaler fisk til rødvin - ene og alene fordi det alltid finnes en hvitvin der ute som er en bedre match. Dette er det mange grunner til som man sikkert kan diskutere en dag. Poenget er at dette altså er en pinot du fint kan ha til pannestekt torsk med smør og bacon.

Kalde retter er også bra - og da spesielt noen gode patéer servert på godt brød. Du løfter vinen hvis du pynter med syltede grønnsaker. Rødbeter, f.eks. De bare elsker rødvin og spesielt Pinot Noir og Gamay. Husk olivenolje.

Solveggen!

Ellers anbefaler vi også å servere spesielt denne vinen kjølig, gjerne etter at den har stått en halvtime i litt råtten påskesnø. Av kjøtt kan du servere et kyllingbryst med en kremet soppsaus eller andebryst, filet av hjort eller reinsdyr med rødvinsjy.

Metode når du lager sjysaus: Stek kjøttet, hell av fett hvis det er mye, spar på fettet. Ha sjalottløk og hvitløk oppi stekepannen og sviss det rundt. Kjør oppi en kube kyllingkraft hvis du ikke har vanlig kraft. Ha oppi et glass vin. Kok godt inn, sil av og monter inn fettet og ekstra smør.

Server!

Ha en nydelig start på påsken!

Mvh.