Nyheter på polet

To flotte Jura-chardonnayer

2 minutter

I dag slippes det nye viner på Vinmonopolet. Disse to chardonnayene fra Jura er så ulike og deilige at begge bør prøves!

To flotte Jura-chardonnayer
Smaking i Chateau-Chalon, Jura. Foto: Barmalini, Getty Images. 

Deilig fra Jura

Er det noe vi stadig trenger så er det jevn strøm av deilig chardonnay fra Burgund.

Juli-slippet har flere, men vi har bitt oss merke i to utgaver fra Jura laget i meget forskjellige stiler.

To stilarter

"Oksidativ" – eller åpen stil – er det mange som liker.

Hvordan du merker at det vinen er "åpen" som denne Baud Les Premises?

Ofte vil den får et lite touch av nøtter, kamfer og honning og oppleves som bred og fyldig gjerne med noe som oppleves som økt viskositet i munnen.  

Grunnen til at vinen får dette preget er enten at man har vært generøs med oksygen , gjerne via battonage eller fatlagring, men også – og da spesielt når det gjelder Jura – at vinen har fått et lite opphold på gamle Vin Jaune fat.

Og hva er det motsatte?

Rijckaert Arbois En Paradis Chardonnay Vieilles Vignes har en mer tilkneppet stil, er mer ungdommelig med sitrus og eple. Vinen oppleves også som syrligere, slankere i munnen med mer fokus i lengderetningen innover i munnen enn i bredden.

Uansett stil er det to gode viner på hver sin måte som slippes i dag, 6. juli 2022.

Baud Les Prémices

Varenummer: 14490101
Pris: Kr. 269,90-
Område: Jura, Frankrike
Score: 89 p.

Lys gul mot gylden. Flott åpen nese av gule epler og kamfer. Moden og konsentrert vin. Moden og saftig inngang med smak av eple. God konsentrasjon støttet opp av god syre i midtpartiet. Stødig.

Slank og fokusert vin med en ren og flott, åpen avslutning. Åpen stil vin med mye karakter og smak.

Mat: Pannestekt hvit fisk, fløte og smørsauser,  gjerne elementer med ristede nøtter, honning eller noe gratinert med Gruyere eller Comté.

Rijckaert Arbois En Paradis Chardonnay Vieilles Vignes

Varenummer: 14420101
Pris: Kr. 299,90-
Område: Jura, Frankrike
Score: 90 p.

Strågul. Flott raffinert nese. Nydelig anslag med tydelig hit av syre fremme i munnen. Saftoig og syrlig og espressiv i midtpartiet. God konsentrasjon og meget elegant. Slikemyk struktur og tydelig, lang syrlig avslutning med smak av grønne epler.

Ungdommelig vin nå, men presist laget og et godt kjøp.

Mat: Raffinerte retter. Syrlig hollandaise (bruk klaret smør), sjøkreps, og hvit fisk. Hvite asparges med hasselnøtter. Høykvalitets kylling og kalv med soppelementer.

Kos deg med anbefalingene våre og husk at medlemskap hos Ypper er gratis i juli og august!

Mvh.