Fredagstipset

Tango og malbec i sommer?

3 minutter

To perfekte og rimelige viner til argentinsk aften i sommer.

Tango og malbec i sommer?
Det bør både danses og grilles i sommer. Vi anbefaler minst én argentinsk aften.

Endelig sommer og den seriøse grillingen kan begynne. Vi anbefaler å  – i alle fall en gang – gjøre grillkvelden til en fullkommen argentinsk affære.

Viner med trøkk

Den argentinske produsenten Bodegas Weinert har holdt det gående siden 1975. Siden da har  utvilsomt mye dreid seg om å lage gode viner til grillmat. Grilling, kanskje rett etter tango, er tross alt "det det går i" i Argentina.

En fellesnevner for mange argentinske viner er at de gjerne har godt med garvestoffer og at det dermed er andre ting enn saft og frukt som tar plass i munnen.

Grunnen til at vinene er slik er selvsagt tradisjon for å lage de akkurat sånn, men også fordi druene Cabernet Sauvignon og Malbec fra naturens side har godt med tanninner.  

Hodepine fra garvestoffer er en myte

– Jeg får vondt i hodet av tanninner er det noen som sier, men dette er det faktisk ingen som hittil har kunnet bevise.

Det du heller får vondt i hodet av kan være dehydrering etter et glass malbec for mye, eller at man har sovnet med nakken i en rar stilling - også fordi man har drukket et glass malbec for mye.

Så tanninner er bra. Og best er det når de reagerer med kjøttproteiner (grilling) i munnen og lar din egen spyttproduksjon være i fred.

Resultatet av kjøttet er  at munnen ikke tørkes ut av garvestoffene i vinen og du etterlates med en smørblid, myk munnhule full av saftige mørke bær fra solmodne druer. Det er sånn det fungerer.

Først braisering - så grill

For å ha full kontroll liker vi å gjøre mye med kjøttet på forhånd. Kjøp rimelig kjøtt på beinet og braiser det et par timer i ovn med godt med en selvvalgt våt marinade. Høyrygg er  bra.

Når kjøttet er mørt, legg det fint på et fint brett og ta de med ut til grillen. Legg kjøttet i et hjørne på grillen og la de forsiktig ta til seg aroma fra eik eller bøk eller annen tresort. Det finnes pellets du kan kjøpe hvis du ikke eier din egen eikeskog.

Pensle underveis mens du drikker et lyst, lokalt håndverksøl. Følg så opp og server med basisvinene under og en hjemmelaget chimichurri.

Enkel chimichurri

Med sensibilitet finhakk persille, oregano og hvitløk og bland med sherryeddik og olivenolje. Rist ingrediensene sammen i et gammelt syltetøyglass og smak til med salt, pepper og litt tørket chili ala "pul biber" fra Tyrkia.

Juster etter smak  - og våg å være litt pampas-macho med eddiken.

Få noen andre til å lage salater, sommerkål med smør og potet. Og husk at argentinsk grill helst kombineres med tango - så sett på musikken, la deg by opp og vært stolt av at du lukter bål.  

Rimelig, saftig og tanninner nok til en skikkelig kjøttrett. 40% cabernet 40% malbec og resten merlot. 
Er det fest så er det fest. En magnum flaske malbec er kanskje noe av kuleste du kan ta med deg til en grillfest. 

Ha en nydelig sommer og husk at det på onsdag slippes noen kjekke viner man ikke bør gå glipp av! Så følg med på nyhetsbrevet!

Mvh.