Fredagstipset

Spansk garnacha møter asiatisk ribbe på grillen.

2 minutter

En rød grillvin til kr. 165 og oppskrift på asiatisk bbq-svineribbe du bare må prøve til.

Spansk garnacha møter asiatisk ribbe på grillen.
Denne ukens fredagstips gir deg en enkel svineribbe rett, en hjemmelaget bbq-saus og vin til. 

Noe av det beste med sommeren er grillingen. Spørsmålet er bare hva slags vin du skal velge til når det er så mye forskjellig på grillen.

Vi tar for oss kjøtt i denne fredagen og velger en vin fra Spania som er veldig anvendelig til det meste av kjøtt du har på grillen.

I tillegg er den rimelig noe som gjør at du kanskje kan invitere flere til grillfesten.

Grillvinens egenskaper

Drikkbarhet: En grillvin bør den kle årstiden. Det vil si at den skal være sommerlig og også være deilig å drikke på lett avkjølt. En varm, eiket vin i solsteiken er rett og slett ikke særlig godt.

Saftighet: Vinen kan gjerne ha den type saftighet du finner i druer fra varmere himmelstrøk. Den solmodne, smaken av mørke bær står seg fint til typiske bbq-sauser og smaksrike krydder og gjør den også lett å nyte uten for mye ettertanke.

Fylde og tanninner: At vinen er fyldig gir seg selv når det gjelder grillmat med mye smak, men at den også har litt tanninner gjør at vinen også står seg bedre mot kjøtt. Det som fysiologisk skjer med garvestoffer / tanninner er at de binder seg til kjøtt-proteiner i maten i stedet for å tørke ut munnen. Nederst i artikkelen viser vi hvordan du kan teste deg selv på dette!

Ny årgang: Som vanlig gjør denne vinen jobben. Ren på duft, smak av mørke bær, saftig og tåler å være litt avkjølt. 

Ribbe av svin er noe av det deiligste du kan ha på grillen, men den kan ikke bare legges på flammene uten litt prepping. I Asia er de gode på kjapp tilberedelse av tynnribbe.

Skjær ribben i passe størrelse porsjoner. Kjøper du hel ribbe er det lettere å få litt tykkere skiver.

Legg ribben i saltet vann med litt soyasaus og gjerne noen biter ingefær og kok den på lav varme i 30 minutter. Mens ribben koker klager du denne bbq-basesausen:

Bland sammen:

  • 2 ss. lys soyasaus.
  • 1 ss. mørk soyasaus eller honning
  • 1 ss. sukker
  • 2 ss. 7% eddik
  • 2 ss. ketchup

Når ribben er ferdig, la den dampe av seg. Pensle den så med sausen underveis i grillingen. Det beste med dette er at ribben allerede er ferdig. Det man gjør på grillen er å gi den en skikkelig karamellisering og mørne den ytterligere. Full kontroll!

Oppskriften vår fungerer også med sånn ferdigskåret grillribbe du kjøper i butikken. Bare få den uten marinaden, eller vask / kok det av.

Test deg selv:

  • Ta først en slurk vin uten kjøtt eller varme proteiner.
  • Legg merke til hvordan tanninene binder seg til spyttet (proteiner) i munnen og tørker ut munnen.
  • Ta så en bit varm kjøtt og så en slurk vin. Siden du nå har kjøttproteiner i munnen enn bare spytt, binder heller tanninene seg til disse og munnfølelsen er glattere.
  • Nå vet du hvorfor vi trenger garvestoffer av og til.

Mvh.