Fredagstipset

Silvaner til asparges

2 minutter

Rimelig og mineralsk silvaner med en nærmest magisk 2 minutters fløtesaus.

Silvaner til asparges
Asparges er nydelig. I saken får du oppskrift en deilig fløtesaus du kan ha til. 

"S und S", Spargel und Silvaner heter det i Tyskland når de første aspargesene kommer.

Og det er lurt å lage et lite ordspill, for blant Tyskalands nydelige hvitvinsdruer er det lett for at en skarve Silvaner kan gå i glemmeboken.

Men når aspargessesongen begynner dukker den alltid opp igjen. For alle vet at silvaner er helt nydelig til asparges, og da spesielt de hvite.

I Tyskland er det spesielt Franken som er kjent som silvanerens hjemmebane. Utvalget i Norge er lite, men det man finner er som oftest meget bra.

Vi blir glade når vi finner Baldauf på basis-listen.

God silvaner er elegant, syrlig og som oftest en middels til lett, tørr vin. De beste utgavene er mineralske, noe som oppleves som en elegant fasthet i midtpartiet og mot en syrlig avslutning.  

Weingut Baldauf fra Ramsthal i Franken har klart å lage nettopp en sånn vin og til og med til under 200 på polet.

Hva er din favorittmåte å lage asparges på?  

Vi liker å kutte av den nederste delen av stilken og koke de i rikelig med vann med sitronsaft og salt i ca. 8 minutter. Deretter trekker vi de i smør i  en stekepanne.

En sauce hollandaise er er klassisk, men du kan også servere denne utrolig enkle 2 minutters fløtesausen som vi sverger til:

I en liten gryte: Smelt 75 gram smør sammen med 50 gram fløte, 8 gram hvitvinseddik og 1,5 gram salt. Kok opp og bruk så stavmikser. Ferdig!

Denne sausen må du virkelig prøve. Du kommer til å bruke den som sausebase resten av livet.

Ha en nydelig fredag, alle sammen!

Bor du i Bergen? Den 5. mai arrangerer vi en smaking sammen med importøren Nebbiolo Wines i Bergen Sentrum.

Her kan du bli med:

Vin i gaten! @TicketCo
Hjertelig velkommen til “Vin i gaten” med YPPER & vinvenner i Kong Oscars gate 66. “Vin i gaten” er en serie med avslappede vinsmakinger. En fin kveld sammen med hyggelige og dyktige vinfolk, med litt brød og vinsnacks på bordet og minst 12 smaksprøver av viner av høy kvalitet. Med oss på denne…