Fredagstipset

Saftig Sangiovese til en enkel lammetagine

2 minutter

Supersaftig og rimelig toskaner med spesifikke matanbefalinger til.

Saftig Sangiovese til en enkel  lammetagine
Vi jukser til en marokkansk tagine og får brukt opp litt lammerester. Sangiovese er perfekt til. 

Ukens fredagstips kommer fra Toscana; En vin med akkurat de egenskapene som trengs for å bli fast traver på basisutvalget.

Har du hørt utrykket "ærlig" vin?  Dette er viner med god, saftig fruktkonsentrasjon som "bare gjør jobben" uten noen som helst behov for fancy dekantering, perfekte vinglass eller lange taler i forkant av konsum.

Det er viner som skal serveres på trebord – uten duk og til enkle, rustikke retter som ragu, lasagne eller braisert storfe-kjøtt med mos.

Dette er vin som ikke er for fin på det, og som heller ikke blir fornærmet hvis den blir brukt til rester - f.eks. en marrokanskinspirert restemiddag med lammelår-rester.

Bio og økologisk sertifisert.

Avignonesi Rosso di Montepulciano 2019 har nettopp havnet i basisutvalget på polet. Vinhuset er en av de største i området Vino Noblie di Montepulciano i Toscana og har hele 220 hektar med vinmark.

Tiltross for størrelsen på produksjonen er vinene sertifiserte biodynamisk og økologiske. Ikke minst er dette takket være husets belgiske vinmaker og eier, Virginie Saverys som overtok for 15 år siden.

Avignonesis "lille" Rosso er en saftig opplevelse som i tillegg har gode egenskaper mot mat.

Moden og saftig vin

Noe av det beste med Sangiovese er egenskapene dens mot mat. Vinene har ofte god syre og tydelig tanninnstruktur. Dette merker du spesielt godt når du tester vinen uten mat.

Avignonesis Rosso di Montalcino har en typisk sangiovese-nese av innsmigrende røde kirsebær og urter. I munnen har den god struktur, men samtidig et behagelig sursøtt og saftig fruktpreg fra godt modne druer.

Tanninnene har også myknet takket være de 3 årene den har ligget på flaske. Dette gir vinen en behagelig, men fremdeles fast avslutning.

Vi spår at dette blir en fast traver på basisutvalget fremover. Lønn for strevet kanskje? Det er tross alt både ekstremt dyrt og krevende å jobbe langtidsrettet økologisk og biodynamisk med et såpass stort vinhus. Imponerende. 👏👏

Superenkel restemat.  

En tagine er egentlig en marokkansk leirgryte, men du trenger strengt talt ikke en slik for å nyte litt lammerester en fredags kveld.

Cous cous lager du etter anvisning på pakken. Når den har trukket til seg vannet og fremdeles er varm, skal du røre inn noen gode spiseskjeer med smør og smake til med spisskumin, salt, sitronsaft og olivenolje.

Sauterer du finhakket løk, hvitløk og paprika i olivenolje og blander i cous cousen blir den bare enda bedre. Bruk gjerne persille og/eller koriander hvis du har.

Så finner du en form, legger cous cous i bunn og over legger du alt av deilige kjøtt- og grønnsaksrester du har.

Dekk til formen med folie og la den stå i ovnen på ca. 120 grader til alt er gjennomvarmt. Server gjerne med yougurtdressing med urter og cumin og brød til.

Lykke til og god helg!

Mvh.