Fredagstipset

Saftig pinot fra Sonoma

3 minutter

Hvordan er jordlighet er i vin? Oppdag det med en saftig og god pinot noir fra Sonoma.

Saftig pinot fra Sonoma

Har du ikke helt blitt venn med trend-druen pinot noir kan du benytte sjansen nå mens denne gode og relativt rimelig prisede utgaven er på basis-utvalget.

Fredagens vintips er en saftig og jordlig pinot noir fra Sonoma County med en enkel, men deilig trøstende, oste-quesedilla med sopp.

Hva er god Pinot?

Har du drukket noe god pinot noir i det siste? Og i så fall hvordan var den?

Var den på sitt aller beste hadde den duft av røde bær som jordbær, bringebær, kirsebær og /eller moreller. Den var ganske syrlig, men også kledelig saftig og konsentrert, med under middels garvestoffer og en fruktig avslutning der du igjen opplevde de røde bærene fra når du luktet på den.

Dette er altså det sensoriske idealet for pinot noir, men selvfølgelig er ikke all pinot slik.

Er varmere klima

Fra Sonoma County i California og andre varmere klima blir stilen ofte mer mot den mørkere bærfrukten. Det er ikke feil - i så måte, men sammenlignet med Burgund, er altså stilen en annen takket være klima, jordsmonn og andre varianter (kloner) av druen.

Ukens fredagstips er en saftig og godt laget vin med duft av mer moreller ogenn jordbær. Den har moderat syre og et lite snev av eikefat både på nesen og i munnen - uten at dette er veldig sjenerende for opplevelsen av frukt.

Det den også har, og som er verdt å teste ut hvis du ikke helt har fått tak på det, er jordlighet; altså duft av sopp og skogbunn og lignende.

Jordlighet er typisk og kan oppstå – ikke bare i Pinot Noir – men også i røde viner fra Piemonte, så verdt å foreta eksperimentet, altså.

Prøver du vinen, legg også merke til hvordan den blir mer fokusert og oppleves slankere og syrligere etter en liten tid i glasset. Spennende!

Ha osten rett i stekepannen

Saftige, smaksrike viner er godt med tilsvarende mat. Vi landet på quesedilla - ikke kjedelig hvete-lefse i ovnen med kjøttdeig-versjonen, men den meksikanske varianten der du legger osten rett på stekepannen og presser en maislefse over.

Litt rapsolje i pannen hjelper deg her. Og jo bedre kvalitet maislefse jo bedre. Vi anbefaler lefser fra Como Mexico som vi har sett på Meny.

Når osten har smeltet, snu lefsen, stek videre og samtidig ha på smaksrik og syrlig tilbehør rett på tacoen.

Brett og server!

Vi anbefaler stekt portobellosopp, hjemmelaget salsa eller syltet løk, litt cumin, tacokrydder, whatever – samt en god skvis med lime rett før servering.

Brett som en halvmåne og server straks – med ekstra servietter.

Vinen vil også passe andebryst, rødbeter med granateplesirup, soppkrem med kylling, harde, milde, faste ku-oster med mellom 3 - 6 mpåneders lagring og pannestekt fisk med sjysaus.

Ha en fin helg, og husk at vinmessen Petnatt arrangeres i Bergen den 22. mars. Billettene er billigere kun ut denne helgen, så slå til straks!

Mvh. Ove og Anniken.

Petnatt 2024 @TicketCo
Hjertelig velkommen til Petnatt 2024!Fredag 22. mars 2024 arrangerer vi vinmessen “Petnatt” i Greighallen i Bergen. Med billett til arrangementet står du fritt til å besøke og smake vin fra alle stands på arrangementet. “Petnatt” er en vinmesse med fokus på rene og naturlig fremstilte viner. Du får smakt røde, hvite, oransje og musserende viner – en fin miks av økologiske, biodynamiske og naturviner. Messen er en av Norges mest spennende og innholdsrike, der meget engasjerte og faglig dyktige importører møter et kvalitetsbevisst og engasjert publikum. Dette blir garantert en nydelig kveld med mye god og ikke minst, ekslusiv vin på de ulike standsene. Messen begynner kl.17.00 og er ferdig kl. 20.00. Årets etterfest arrangeres på vinbaren “Hoggorm” like ved Greighallen. Inngangsbilletten gir deg fritt tilgang til over 100 ulike kvalitetsviner på messen. Hjertelig velkommen!