Fredagstipset

Saftig og syrlig vin til pizza

2 minutter

Uansett pizzavariant, vinen du trenger denne fredagen er fra Piemonte.

Saftig og syrlig vin til pizza
Blir det hjemmelaget pizza eller takeaway til helgen? 

Om det blir amerikansk, tysk eller italiensk pizza denne helgen er av mindre betydning. Vinen derimot, kan gjerne være en barbera fra Piemonte.

Vin til pizza, heter det, ikke pizzavin. For mens en pizzavin kan være litt skvipete noe man har gjemt nederst i kurven, så forplikter "vin til pizza" mer i form av hvilke egenskaper vi ser etter i vin til tomatsaus, brød og ost.

Brød er strukturerte greier som gjerne overdøver vin, det er derfor vi også bruker brød for å "nullstille" mellom flere viner.

Så derfor er det viktig at vin til pizza har en middels fyldighet, en viss struktur og ikke minst, god syrlighet.


Når det gjelder syre: få, om noen andre rødvinsdruer har like mye syre som barbera; en konsentrert og sjarmerende syrlighet og en lett medisinal duft av plommer og kirsebær.


Det er selvfølgelig ikke bare barbera som er godt til pizza. Også Sangiovese fra Toscana, noe saftig fra Sør-Rhone, en østerriksk Blaufränkisch, eller en spansk Mencia kan være deilig.

Men tilslutt holder vi altså likevel en knapp på barberaen. Kanskje litt fordi den er italiensk, men mest fordi den har akkurat de egenskapene vi trenger til pizzaen.

14,5% gir god fyldighet, mens vinen er likevel ikke "tung" ikke minst takket være den høye syren. 

La deigen ligge lenge

Går du for pizza denne helgen så hvorfor ikke prøve deg gjerne på en annen variant enn den du vanligvis lager. Youtube er din aller beste venn hvis du vil kjøre et lite pizzaekspriment.

For tiden synes vi det er godt med romersk - eller siciliansk, foccacialignende firkant-pizza. Nylig, på mat- og vinkveld, hadde vi også en tysk "flammkuchen"- variant som var vanvittig nydelig sammen med en riesling med litt skallkontakt. Den amerikanske stilen gir selvsagt en deilig, hedonistisk "over the top" feeling på pizza, kanskje til og med med en kalifornisk pinot noir til?  

Fikk du lyst å smelle sammen en deig? Gjør det, og husk, jo lengre mel får ligge og godgjøre seg med vann (inntil en viss grad selvsagt), jo bedre vil pizzaen smake, og jo hyggeligere blir den for ømtålige mager.

Og så finnes det jo heldigvis også take-away.

Ha en nydelig, nydelig fredag, alle sammen. Og husk, du kan teste ut mat- og vinkveld med Ypper helt GRATIS i mars hvis du klikker her:

Mvh.