Fredagstipset

Saftig og elegant fra Sicilia

2 minutter

En lys rød, elegant og saftig sicilianer som til og med kan passe kjøttkakene.

Saftig og elegant fra Sicilia
Skikkelige "lady og landstrykeren kjøttboller" er perfekt til vårt saftige fredagstips fra Sicilia.

Utvid horisonten!

Føles det som om du sitter litt fast i Piemonte og Toscana når det gjelder italiensk rødt?

Bruk helgen til å bli bedre kjent med druene Negroamaro og ikke minst trendye, Nerello Mascalese fra Sicilia.

Høy kvalitet

På Sicilia har de gått fra å lage ekstreme mengder masseprodusert vin på til å nå å hevde seg i det øvre skiktet av kvalitetsvins-markedet. Ganske imponerende tatt i betraktning at det for rundt 30 år siden til tider var billigere å dumpe siciliansk vin enn å prøve å få solgt det.

Av fremragende produsenter i dag bør COS nevnes, det samme med Frank Cornelissen, Arianna Occhipinti, Benanti, Planeta og mange flere. Tenuta delle Terre Nere smakte vi for litt siden noen fantastiske enkelt-vinmarksviner fra.

Med bedre kvalitet stiger selvsagt prisene, og de aller beste sicilianske ligger gjerne på kr 450 og over - altså på samme nivå som ellers for italienske viner i toppsjiktet. Men det finnes håp, også for lommeboken hvis du vil god vin som ikke bare er rimeligere, men som også er laget i en stil og konsentrasjon som kan nytes akkurat nå.

Kjent for møbeldesign

På Salina, som er den nest største av De eoliske øyene ved østkysten av Sicilia, ligger vinhuset Carlo Hauner.

Vineriet ble startet i 1968 av billedkunstner og møbeldesigner Carlo Hauner, som etter noen ferier på øyen bestemte seg for å slå seg ned og videre fordype seg både i av dyrking og vinifisering av hvitvinsdruen Malvasia. Vinhuset er 20 hektar og drives i dag av sønnen, Carlo Hauner Junior.

Kjøttkaker?

Hauners Salina Rosso 2021 består av druene Negroamaro og trend-druen Nerello Mascalese. Negroamaroen gir mye farge og saftig plommete frukt, mens Nerolloen er meget lys på farge med duft og smak av røde bær.

Enkelte vil også mene at sistnevnte drue kan minne om nebbiolo.

Vinen er lys rød med duft av røde bær og har god fruktintensitet, moderat syre og bløte tanninner. Den er saftig og lettdrikkelig og en god vin å drikke nå uten videre lagring. Server den gjerne lett avkjølt.

Skulle det faktisk noensinne vært en god grunn til å servere rødvin til kjøttkaker, hadde dette vært et bra valg. Men vil du holde tradisjonsmaten fri for fancy vin, så anbefaler vi at du heller prøver deg med på en italiensk variant av kjøttkakene med pasta og en god tomatbase i stedet.

Helgrillet kylling men kremsaus og bakte poteter kan også passe, det samme kan en kremet pasta med sopp, eller til og med noen saftige, smørstekte nakkekoteletter med potetmos til.

Kos deg masse med vinen og god helg!