Fredagstipset

Sommertips - rosévin og grilling

4 minutter

Rosé-kupp til Kr. 155, fem andre anbefalinger samt det viktigste du trenger å vite om rosé til maten.

Sommertips - rosévin og grilling
En spatchcock kylling er imponerende å plassere midt på bordet. Lær deg å lage den komfortabelt med et lite triks fra oss. 

#Fredagstipset: En saftig rosé på basisutvalget til Kr. 155 – og så et par litt mer kostbare roséer du kanskje må bestille.

Les vår effektive rosévin-guide med anbefalinger og matforslag og tips til hvordan du navigerer rosévin til mat i sommer.

Rosévin: Deilig, saftig og enkelt. Nytes både i solen og i skyggen og som også tåler en hel rekke forskjellig mat; fra enkle salater og opp til fisk, lyst kjøtt og kylling.

Tips: Er du i beit for en grillvariant av kylling – se nederst på siden for et  tips som gjør grilllivet ditt så mye enklere.

Verdt å vite om: rosévin til mat

Det er mer enn farge det er forskjell på når det gjelder roséviner. Det er først og fremst tre ting som gjør at en rosévin kan egne seg bra til mat.

Konsentrasjon: Et ofte brukt utrykk om vin. Se for deg et glass med ublandet saft vs. et med masse vann. Når maten spises er det nødvendig at det også blir igjen smak av frukt i vinen. Denne frukten skal kle aromaen og smakene i maten. Er det ikke nok konsentrasjon virker det som om vinen bare ikke orket mer ca. midtveis i akten.

Syre: Også mye omtalt, spesielt blant profesjonelle vinkelnere som gjerne omtaler seg selv som "syrefriker". Hvorfor er syre viktig? Jo, nettopp fordi det er syren i vinen som skal "bære" frukten helt ut i avslutningen. Enkelt og greit forlenger syre smak - både i maten og i vinen. Mat og vin uten syre er kjedelig.

Struktur: Struktur er elementet som utgjør forskjellen på en aperitiff-vin og en vin som også kan brukes til mat. Strukturert vin kan litt forenklet forklares med at frukten får følge av en viss fasthet i munnen. Nesten som en fin ramme.

Som oftest vil mer kostbare roséviner ha struktur som stammer fra vinmarker med et skrinnere jordsmonn, og ikke fra bobler som i musserende, eller fra fat som i hvit- og rødvin.

Struktur kan også komme fra druen. Spesielt gjelder dette roséviner laget på nebbiolo.

Et mineralsk jordsmonn som blant annet granitt, skifer og kalkstein gir som oftest bedre og mer strukturerte viner. Fordi vinmarken er "spesiell" er det også her man finner de beste druene, noe som igjen gjenspeiles i prisen på vinen.

En av årets likefremme, rimelige og saftige roséviner som også klarer litt skinke og kanskje en liten burrata med basilikum. Finnes på et pol, nær deg og også på Bag-in-Box. 

Bake først, grille senere

Så var det kyllingen. Et av tipsene vi har presentert her er å forhåndspreppe grillmat som svineribbe og heller gjøre dette klart før grillen ved å trekke kjøttet like under kokepunktet i 30 min.

På grunn av fettprosenten i kjøttet takler spesielt ribbe av svin dette på en utmerket måte uten å bli kjedelig og tørt. Du pensler selvsagt godt både underveis og når kjøttet hviler.


Vitsen med alt dette er selvsagt å slippe å tenke på om maten er ferdig, og heller konsentrere deg om å smile til gjestene og drikke rosévin mens det ser ut som om du faktisk gjør noe.  


Kylling må vi være mer forsiktig med. Trikset er å steke fuglen, enten hel, brettet ut (spatchcock) eller i stykningsdeler på 90 grader i ovnen i 90 minutter. For å bevare fuktighet kan man passe på at kyllingen er penslet inn med soyasaus, smør, salt og pepper både før og etter stekingen.

Når kyllingen er ferdig i ovnen er den da klar til å gå på grillen. Har du høy temp må den snus og hviles ofte. Ved lav temp, og spesielt med ved i tillegg til kull tar den til seg mye deilig røyk-karakter i tillegg til bruningen.

Og ikke overstek den, husk at den er ferdig, nå skal den bare koses med.  

Server med en av - eller alle disse mat-roséene.

NB: Disse vinene er fra bestillingsutvalget, men finnes på mange pol.

NB: Weingut Rings har laget en nydelig rosévin som slippes den 5. juli. Den kommer til å ligge på rundt Kr. 230, tror vi.

Thymiopoulos Rosé de Xinomavro 2021
Elegant og raffinert fra Hellas. Veldig stilig og ganske så trendy med greske druer for tiden. Kr. 209,–

Johannes Zillinger Revolution Pink Solera
Naturvin fra Østerrike. Laget på flere årganger frukt derav utrykket "Solera". Mye umami og deilig smak av røde bær. Kr. 269,-

Vajra Rosabella 2022
60% Nebbiolo og litt dolcetto gir god struktur i vinene. Saftig, elegant og syrlig fra Piemonte.
Kr. 205,-

Dom. La Suffrene 2022
En provencalsk rosé med litt mer farge og fylde enn vanlig. Moden og saftig med s,mak av røde epler og litt urter i finishen. Kr. 214,90-

Ha en nydelig fredag!

Husk at det går an å melde seg opp og teste ut mat- og vinkveld gratis i juni.

Les mer og meld deg på under, og vi sender deg listen med vinene du trenger. Oppskrifter kommer etterhvert.  

Mvh.