Fredagstipset

Rosa bobler og kanapeer?

3 minutter

Rimelige rosa bobler og noen snacks som kan prøves til.

Overpyntet eller helt enkelt, det viktigste er å teste ut vinen til forskjellige kanapéer.
Overdådig eller helt enkelt, det viktigste er å teste ut vinen til forskjellige kanapéer.

En sommer forbi men hele året finnes det både lyst og bruk for rosa bobler – som aperitiff, men også til mat.

Fredagstipset anbefaler en nykommer fra chablis-området som både er rimelig og som gjør seg godt med litt småsnacks til.

Musserende fra Chablis

Det kommer også musserende vin fra området rundt chablis. Som en del av Burgund er det fullt mulig å bruke druer som herfra til den musserende vinen med navn Cremant de Bourgogne, altså Musserende fra Burgund.

Veuve Ambal, som er denne fredagens produsent er en del av et større firma bestående av fem forskjellige vinhus. Og selv om det er mye mer sjarmerende med små, uavhengige produsenter, så betyr ikke det at vinen er dårlig for den saks skyld – det finnes noen skikkelig store produsenter som også lager meget god vin. Bare tenk på Möet et Chandons Dom Perignon.

Men det handler om cremant i denne omgang. Vinen er som sagt fra et meget kjølig område nær Chablis og er laget hovedsakelig på røde druer, Gamay og Pinot Noir. 20% av vinen er ikke overraskende laget på chardonnay.

Mye kan gå feil hvis du lager musserende vin. Operasjonen har mange ledd og er vanskelig, også for erfarne vinprodusenter. Det vi ofte ser etter er moden og saftig frukt, med en kremet munnfølelse med en frisk og stram finish. Dette har de fått til hos Veuve Ambal med årets rosé-boble vin.

Kanskje de feirer med et glass bobler?

Vinen er på testutvalget og er inne på mange pol. Selger den godt nok havner den fast i hyllene.
Vinen er på testutvalget og er inne på mange pol. Selger den godt nok havner den fast i hyllene.

Struktur er din venn

Musserende viner er kjekke å sette til mat siden de har en dimensjon som hvite viner ikke har - nemlig struktur.

Strukturen i munnen fra boblene og gjør at vinen og frukten "holdes oppe" og dermed kan vinen tåle mat som er mer krevende.

Spiser vi krevende mat? Klart vi gjør.

Neste gang du spiser en kjeks eller ristet brød kan du selv kjenne hvor mye plass dette tar i munnen. Motsatt kan du se for deg en silkemyk risotto og hvordan veldig aggressive bobler i vinen kan virke forstyrrende – eller at den renser ganen.

Struktur har med andre ord mye å si for hvordan maten oppleves. Og alle musserende viner har forskjellig struktur,  fra mye petnat og prosecco til ferkse musserende fra England og Tyskland.

Test ut mat til vinen

Annenhver torsdag tester Ypper ut mat og vin online på skjermen sammen med våre medlemmer. Dette er ekstremt lærerikt og ikke minst - en hyggelig ting å gjøre sammen. Chat-funksjonen gjør at du kan spørre om alt det du lurer på om vin og mat.

Test selv: Smaksrike kanapeer er bra til cremanter med mye røde druer i. Smørstekt skivet baguette og prøv med forskjellige toppinger.

  1. Først kan du finne en god paté i butikken eller smake til god gammeldags leverpostei med litt fancy greier som trøffelolje og god eddik. Finhakk syltet rødbet over og se om det skjer noe med smaken av røde bær i vinen.
  2. Test ut kombinasjonen med honningmelon, tomat og god skinke med eller uten noen striper balsamico over. Ha gjerne en smaksatt kremost underst.
  3. Rødkittost er også bra med cremanter. Gjør du det så test gjerne med litt sødmefulle røde bær på toppen av den lune osten. Du kan også smelte osten og bare dyppe brødet i.

Ha en nydelig helg!

mvh