Fredagstipset

Saftig chardonnay til skreien.

2 minutter

Hyggelig priset chardonnay fra Tysklands "syden". Perfekt med skrei og smørsaus.

Saftig chardonnay til skreien.
Skreien er i sesong fra januar. 

Både rødt og hvitt går til skrei, men hvis planen er å lage en smørsaus til fisken, er det en hvitvin du bør velge og da – veldig gjerne en chardonnay.

Artikkelen inneholder:

  • Litt om chardonnay og Baden Baden.
  • Vin til skrei.
  • Link til vårt nye naturvinskurs som begynner i februar!
  • Hva om jeg (absolutt) vil ha rødvin til fisken?

Baden baden


Chardonnay er en av verdens mest populære vindruer. Og selv om den er på sittt aller beste når den er fra Burgund, finnes det også meget gode utgaver andre steder i verden.

Vinområdet Baden (Baden) sør i Tyskland på grensen til Frankrike er Tysklands varmeste vinområde og har på grunn av det hyggelige været, vært et kursted for både tyskere og romere i lang tid.

Chardonnay fra Baden blir derfor på generell basis, ikke like syrlig som f.eks. en chablis, men sett fra en annen side, er det fine været med på å gjøre chardonnay herfra både saftig og deilig med masse moden frukt.

Typisk for chardonnay er en duft av eple og sitrus. Vinene er blant verdens beste hvis de kommer fra en kalkholdig jordsmonn.

Landmann Freiburger Steinmauer Chardonnay Trocken 2020

Lys strågul. Duft av eple og sitrus. Saftig preg i anslaget med god frukt og konsentrasjon i munnen. Lang syrlig finish med fine bitterstoffer og antydning til mineralitet. En godt laget vin og et godt kjøp mtp.

86p.


Naturvinkurs.

For første gang har vi laget et naturvinskurs hos Ypper. Gjennom 7 online "live" smakinger skal vi smake 7 forskjellige viner og forklare de viktigste begrepene fra naturvinsverden.

Naturvinskurs med Ypper
Påmeldingen har åpnet! Her kan du melde deg på Yppers naturvinskurs for 2023.

Rødvin til fisken?


Hvitvin er best, men rødvin kan gå bra til skrei og da spesielt om du har disse tre tipsene i mente:

  1. Finn en vin med lite garvestoffer eks. Valpolicella Classico eller Barbera.
  2. Match strukturen til vinen: Både ovnsbaking, lettsylting og spesielt pannesteking av fisken gir mer struktur.
  3. Tenk aromaprofiler: Server gjerne fisken med en rødvinsaus eller bruk aromaer som kler rødvin, f.eks. sopp.

Ha en nydelig fredag!

Mvh.