Nyheter på polet

Purung og fersk jus fra Burgund

4 minutter

Nok en gang er det den tredje torsdagen i november og beaujolais-fest. Her er våre topp fem anbefalinger for beaujolais nouveau 2022, samt litt om mat, tyggis og Pandoras eske.

Kapellet "Madone de Fleurie" fra 1866 ligger pent til på en ås i en av Beaujolais mest kjente "cru"-er, Fleurie.
Kapellet "Madone de Fleurie" fra 1866 ligger pent til på en ås i en av Beaujolais mest kjente "cru"-er, Fleurie.

Stilarter

Å drikke fersk vin er ikke alltid fornøyelig og også i år, er det flere beaujolais nouveau som godt kunne hvilt en liten måned eller to til før salget starter.

I og for seg er det ikke snakk om mye garvestoffer, til det er gamay nokså rund i kantene, men det som preger årets slipp, og alle før den, er viner som med duft av rå epler og grønne urter, kan føles ganske uferdige.

I år var også flere av vinene vi smakte tydelig jordlige, noe som var litt overraskende.

Noen av dem hadde til og med et lite preg av bobler i munnhulen, i tillegg til tyggispreget som gjerne følger med. (les mer om tyggis nederst).

Men, selvfølgelig  var det også deilige viner. Helt uten hubba bubba og bobler. Så og si alle er preget av jordbær og rød frukt, unntatt Pierre Duponds viner som er laget i et totalt annen stil enn de andre.

Du bør ikke forvente for mye av beaujolais neouveau, men kose deg med dem, og behandle de som akkurat det de er: ferske, joviale, fruktige viner for sorgfrie dager.

Under anbefalingene har vi skrevet litt om hva slags mat man kan ha til beaujolaisen.

Topp 5 beaujolais 2022

1. Chemarin Premier Jus Beaujolais-Villages Nouveau
Varenr. 13619401
Kr. 223,90-

Nydelig nese. Ren og åpen. Saftig og "juicy" stil med smak av modne jordbær, Ikke den høyeste syren, men meget godt laget og utrykksfullt der syren er mest underliggende. Best av over 50 smakte viner.
87 poeng

2. Rottiers Beaujolais Villages Nouveau
Varenummer: 12229401
Kr. 224,-

Ren, tiltalende nese. Flott lys rød farge. Duft av fersk rips. Saftig, smakfull, ren og deilig vin. God syrlig struktur og smidig, syrlighet gjennom hele smakskurven. Flott laget og en av de beste på smakingen. Syrlig avslutning.
87 poeng

3. Foillard Beaujolais Nouveau
Varenummer: 5948401
Kr. 219,90-

Meget lys på farge. Nydelig nese av markjordbær og ville bringebær. Streif av sopp. Meget pen inngang, elegant, saftig og syrlig. Slank frukt. Smak av røde bær. Ren og flott finish. Pent laget. Elegant og saftig vin til lette måltider, ost og skinke.
86 p.

4. Jean-Paul Brun Beaujolais Nouveau L'Ancien
Varenummer: 5804001
Kr. 189,90,-

Flott nese av modne kirsebær. Saftig, syrlig med utpreget duft av røde bær. Modent og flott, mykt midtparti som går over til lett krydret tepreget og med mellomsyrlig finnish. Snilt, modent og godt laget. Saftig vin.
86 p.

5. Pierre Dupond Beaujolais Nouveau Non Filtrée Vieilles Vignes
Varenummer: 5948401
Kr. 219,90-

Ekstremt mørk på farge til å være en gamay. Smak og duft av solbær. Saftig og tett vin med god konsentrasjon. Tydelig bitter og "mørk" i stilen med godt integrerte garvestoffer. Pen underliggende syre. En veldig annerledes stil for beaujolais og noe for de som liker mørkere bærtoner.
86 p.

Mat

Charcuterie og noen faste oster kan være en god idé for å slipe litt av kantene på de ferske vinene.
Charcuterie og noen faste oster kan være en god idé for å slipe litt av kantene på de ferske vinene.

Fersk og rå vin mener vi kler mat i samme kategori.

Vi snakker derfor ikke om de mest elegante matrettene, men snarere mat som smaksrike, faste kuoster, feite spekepølser og skinke.

I stedet for fisk hadde vi heller servert stekt kjøtt, men ikke den fineste biffen, kanskje heller den gode gamle biffsnadderen med bearnaise og frites. "Keep it simple" er et stikkord .

Fugl vil fungere bra, kanskje helstekt med syltede grønnsaker ved siden. Styr unna nouveau til nyttårskalkun. Den kler rett og slett ikke slips og dressjakke.

Syltede grønnsaker, stekt sopp og enkle pastaretter med  pepper tenker vi også er bra. En italiensk ragu laget på kvernet kjøtt og noen gode tomater kan være perfekt. Kjør en masse parmesan på toppen og vinen vil fungere enda bedre.

Pandoras eske

Noe det gjerne er lurt å vite litt mer om dersom man skal smake masse Beaujolais Nouveau fremover er begrepet "maceration carbonique".

Dette er en vinifiseringsmetode som går ut på å la druene gjære innenfra og skånsomt ved hjelp av karbonisk trykk i en lukket tank, altså med hjelp av Co2 i stedet for en tradisjonell vinpresse.

Fordelene er at man trekker lite garvestoffer ut av vinen, noe som gjør det enklere å drikke vinen så fersk som den er, allerede et par måneder etter innhøstning.

"Ulempene" er noe ikke alle kjenner til.

Det som  kan skje dersom man bruker "karbonering-metoden", er at man gjerne får duft av tyggegummi. – En duft, som når man først blir var på, ikke forsvinner med det første. Ja, kanskje til og med aldri.

Grunnen til dette, sterkt forenklet, er at metoden krever at druematerialet må gjære i et oksygenfattig miljø - altså i en lukket tank, noe som igjen resulterer i flere kjemiske prosesser, som i tillegg til duft av jordbær, også kan gi denne duft av tyggis.

Så er spørsmålet om man liker hubba bubba eller ikke. (Kan man fremdeles få kjøpt det?) Samtlige av våre anbefalinger er i alle fall for viner med et mindre tyggis-preg.

En annen anbefaling er rett og slett å ikke lete etter tyggis. Pandoras eske er som kjent vanskelig å få igjen når den først er åpnet.