Fredagstipset

Perfekt vin til "ragu"

2 minutter

Perfekt vin til oksehaleregu og en meget allsidig bag in box til vinterferien.

Perfekt vin til "ragu"
En ekte ragu er lett å lage. Ta med alt du trenger for en oksehaleragu med deg på vinterferie. 

Finnes det en skiturvin? Klart det gjør! Skiturvinen er den du har tenkt å servere til maten som lager seg selv mens du er på skitur!

Vinterferie betyr er god mat og vin for mange. Fredagstipset gir deg en bag in box og en skikkelig "middagsvin" til et varmende vintermåltid.

Pappvinen

Bag in box er et utrolig hendig format som sparer deg en del kilo på vei der du skal. Men hvordan velger du riktig vin?

For det første, er det lurt å ikke kjøpe den rimeligste. Når det gjelder bulkvin kan det ofte være smart å legge inn et par kroner ekstra for kvalitet.

Meinklang "Heideboden" Gruner Veltliner er en økologisk vin fra Østerrike og noe av det mest anvendelig du kan tenke deg å ha i kjøleskapet. At vinen er laget av en av Østerrikes fremste vinmakere, Angela Michlits, og at druen Grüner Veltliner er spesielt anvendelig, også til mat, gjør jo heller ingenting.

Anvendelig, ren og temmelig perfekt "all-round" hvitvin for fjellet. 

Ekte ragu

Så var det skiturvinen, men først må vi dele hva vi tenker den skal passe til. Mens du er ute tenker vi nemlig at du skal koke litt oksehale.

I stedet for å lage oksehale-gryte, som selvfølgelig også er godt, har vi lyst å anbefale en oksehale-ragu. Oppskriften er temmelig enkel:

Først, kok oksehalene møre. Dette skje mens du leser bok eller koser deg med noe annet. Deretter lar du oksehalene avkjøle litt før du peller av alt kjøtt. Vi tar også gjerne med litt av fettet.

Så lager du din egen super-pastasaus med base med lik mengde selleristang, gulrot og løk. Når denne "sofritoen" er ferdig, bruker du oksehale i stedet for kjøttdeig, tilsetter kraften fra oksehalene, en skvett vin og koker godt inn.

Denne grytebasen kan gjerne også koke noen timer til. Og der har du det, en ekte hjemmelaget oksehaleragu!

Tips: I Bologna, Norditalia der selveste bolognesen kommer fra, er det vanlig å bruke litt mindre tomat enn vanlig. Kanskje bare 2 ss. puré pr. 4 gjester. De bruker heller ikke vin i raguen og har også litt melk i den siste halvtimen for å runde av syrligheten.

Server raguen med tagliatelle eller polenta / potetmos tilsatt masse ost og smør.

Vi har anbefalt en flott vin som passer fra Toscana, men prøv også med en nebbiolo du liker, gjerne en Nebbiolo Langhe. Prøv da å finne en som minst har 13.5% abv. gjerne litt høyere. Raguen trenger vin med god fyldighet.

Ha en nydelig ferie! Og husk å anbefale denne posten til noen du kjenner. Det setter vi utrolig pris på!

Mvh.