Fredagstipset

Ostesmørbrød og Barbera

2 minutter

I januar trenger vi trøst: Inne-trøst, med piemontesisk i glasset og komfortabel mat som tar kort tid å lage.

Ostesmørbrød og Barbera
Har du hørt om taleggio-ost? Den er helt magisk på ostesmørbrød!

Etter julen er det deilig å ta det litt enklere på middag-siden. I dag at vi serverer et spesielt godt ostesmørbrød til "middag".

Vinen du kan ha til er en av Norges beste barberaer.

Nei, vi har ikke hvit måned hos Ypper.

Ikke fordi vi ikke tror på at det kan være lurt å begrense seg av og til – egentlig er det vel lurt å gjøre det aller meste med måte – men fordi vi allerede føler at når vi, når vi tar oss tid til å nyte vinen og setter oss inn i nyanser og smaker, allerede har oppmerksomheten på et annet sted enn på alkoholprosentene.

Ikke det at man ikke skal være forsiktig. Alkohol er farlig og må respekteres. I vinkelner-undervisningen sier vi gjerne at alkoholen er et naturlig bi-produkt av vinen. Avfallstoffene, om du vil; der hovedproduktet er nyansene, smakene og raffinementet av toppkvalitets frukt fra gjæring.

Ostesmørbrødet

Etter lange middager i høytiden liker vi som nevnt å gjøre det litt enklere i januar. Vi har servert ramen, stekt ris, og ellers litt lettere asiatisk her i huset.

Pizza er også deilig avslappende å ha i januar, eller ostesmørbrød, der den viktigste forskjellen er at ostesmørbrødet i større grad handler om osten, mens på pizzaen er det mer en balansene av ingrediensene.

I begge tilfeller er det spesielt en vin som gjelder; Barbera fra Piemonte.

Deilig Taleggio

Barbera fungerer fordi den har færre garvestoffer til dette litt enklere måltidet, men mest av alt er det den høyre syren som er så fin til feit ost.

Har vi piemontesisk vin vil vi også ha litt norditaliensk ost.

Har du hørt om den milde rødkittosten Taleggio? Om ikke, bør den prøves. Taleggio er helt nydelig til ostesmørbrød og også godt på brødet på toppen av en fransk løksuppe.

Urter og sopp

Både toskanske og piemontesiske viner elsker urter i maten og spesielt timian, salvie og rosmarin. Taleggio kler forøvrig spesielt godt timian. Får du ikke tak i denne, så spør om en annen mild rødkittost, eller suppler med noen skiver kommersiell ridderost over vanlig ost.

Tallegio er forøvrig også godt med stekt sopp hvis du vil bygge på ostesmørbrødet ditt litt. Osten, og retten, gjør seg også til en søt marmelade på siden.

Så der har du det. Taleggio og barbera - for the win - som de sier.

Vil du smake "live" med oss i Ypper?

Husk at vi har noen nydelige vinkvelder to ganger i måneden der vi tester maten og vinen "live" i sanntid.

Dette er kanskje Norges mest avslappede, trivelige og samtidig mest lærerike vinsmaking til mat. Les mer her:

Mvh.